BBC: Бедни гърци масово изоставят децата си

BBC: Бедни гърци масово изоставят децата си

BBC: Бедни гърци масово изоставят децата си

Финансовата криза в Гърция предизвика такова отчаяние сред част от населението в страната, че все по-често бедни родителите се отказват от  най-ценното – децата си. Това коментира кореспондент на BBC в Атина в репортаж, публикуван в сайта на новинарската мрежа.

Една сутрин няколко седмици преди Коледа учителка в детска градина в Атина е открила бележка, в която пише „Няма да се върна, за да взема Ана днес, защото нямам средствата да се грижа за нея. Моля, грижете се добре за нея! Съжалявам! Подпис: Майка й”, разказва авторът на материала.

Отец Антониос, млад православен свещеник, който ръководи център за грижи за най-бедните младежи в града, е намерил пред вратата си четири деца, едно от които – бебе само на няколко дни.

Случаи като тези са шокиращи в страна, където семейните връзки са много силни и невъзможността да се грижиш за детето си се смята за социално недопустимо, коментира BBC. Бездомни, безработни жени оставят децата си, преди социалните да се свържат с тях. „В последната година имаме стотици случаи на родители, които оставят децата си при нас. Те ни познават и ни се доверяват”, обяснява отец Антониос. По думите му хората обясняват, че вече нямат пари и подслон, след което молят центъра да ги осигури за децата им. След кризата тези случаи са се увеличили.

Гръцката криза създаде по-голяма бедност, отколкото системата й за социални грижи може да поеме. Благотворителните организации попълват празнината. Даренията обаче са намалели. Освен това милосърдните дружества и центрове вече трябва да плащат данъци. Повечето случаи на изоставени деца са регистрирани в Атина, където традиционните семейни връзки и близките отношения с роднините и съседите в квартала са по-разединени.

Специалисти смятат, че практиката на изоставяне има силно негативни последици, които ще се отразят в бъдеще на родителите, преследвани от гнева, чувството за малоценност и социалните упреци и на децата, които след години ще имат проблеми с доверието и в изграждането на здрави човешки връзки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ