Пазарите в очакване речта на шефа на Фед

Пазарите в очакване речта на шефа на Фед

Пазарите в очакване речта на шефа на Фед

Президентът на Федералния резерв на САЩ Джероум Пауел ще говори днес пред икономисти и ръководители на централни банки на икономически симпозиум в Джаксън Хол, щата Уайоминг, предаде Франс прес. Изказването му се очаква с голям интерес от пазарите в контекста на търговското напрежение, което застрашава икономическия растеж, както и многократните упреци на президента на САЩ Доналд Тръмп заради увеличаването на лихвите от Фед.

Традиционният симпозиум бе открит вчера за 32-ра година в престижния планински курорт в Уайоминг. Тази година темата му е "Промяна на пазарните структури и последици за паричната политика".

Не е сигурно, че в речта си Пауел ще се отклони от обявената тема, за да отговори на изказванията на Тръмп за увеличаването на лихвите или за да спомене за облака, надвиснал над американската икономика заради митата за китайски стоки, отбелязва АФП.

Тази седмица Доналд Тръмп отново разкритикува централната банка. В интервю за Ройтерс президентът заяви, че не е въодушевен от Фед под ръководството на назначения от него самия Джероум Пауел, тъй като централната банка вдига лихвите. Погазвайки традицията да се уважава независимостта на централната банка, той изрази недоволство от продължаващите увеличения на лихвите, които засилват долара и правят американския износ по-малко конкурентен. Тръмп поиска и повече помощ от Фед в този период на търговско противопоставяне.

Що се отнася до лихвите Фед ясно сигнализира намерението си в протоколите от последното заседание от 1 август, публикувани в сряда. Със сигурност се очертава ново увеличение и е възможно това да стане още на следващото заседание по паричната политика на 26 септември.

Растежът, стимулиран от фискалните мерки на администрацията на Тръмп, достигна 4,1 на сто през второто тримесечие и се очаква да продължи, макар и малко по-бавен темп през втората половина на годината, отбеляза Фед.

Централната банка внимателно наблюдава и инфлацията, след като показателят достигна целевите 2 процента (2,2 на сто през юни), смятани за благоприятни за икономиката.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ