Пазарът на жилища в Китай е колеблив, но цените растат

Пазарът на жилища в Китай е колеблив, но цените растат

През миналата година пазарът с жилищни имоти в Китай изпита сериозни затруднения, което принуди властите да смекчат ограниченията. Освен това Пекин призова банките да увеличат кредитирането и да намалят лихвите.

Това доведе до леко съживяване на пазара, но не и възстановяване. Въпреки колебанията цените на жилищата растат. Само през май жилищата са стрували на китайците с 0,7% повече, а за година цената е нараснала средно с 10,7 на сто.

„Пазарът на недвижими имоти в Китай показа признаци на съживяване през последните месеци. Едно по-всеобхватно икономическо забавяне обаче означава, че този възход на пазара на недвижимите имоти може да не е устойчив, предупреждават някои анализатори. Очаква се и официалните ограничения за закупуването на имоти в повечето градове да се запазят”, коментират анализатори на Ройтерс.

Растежът на инвестициите в недвижими имоти в Китай са намалели през май, а продажбите са отчели най-големия си спад от октомври 2017 година. Това подсказва, че пазарът на жилища, който бележи поскъпване, няма да може да смекчи последиците от спада в производствения сектор и засиленото търговско напрежение.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ