Планът за индустриално възстановяване трябва да се съсредоточи върху климата, растежа, работните места и научните изследвания

Планът за индустриално възстановяване трябва да се съсредоточи върху климата, растежа, работните места и научните изследвания

Планът за индустриално възстановяване трябва да се съсредоточи върху климата, растежа, работните места и научните изследвания

В дебат с еврокомисарите М. Габриел и Т. Бретон евродепутатите призоваха планът за възстановяване на ЕС да бъде балансиран между отделните сектори и да засили стратегическата автономия на Европа на глобалната сцена.

„Всички икономически екосистеми са засегнати от кризата. Нуждаем се от план за възстановяване на индустрията с финансова помощ, пригодена за всеки сектор, с акцент върху климатичните амбиции, но също така и растежа и работните места. Ето защо се нуждаем от структуриран план за това как тези инструменти ще бъдат използвани в различните сектори, заяви председателят на комисията на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика Кристиан Бушой (ЕНП, Румъния). „Повече инвестиции в науката, с акцент върху иновациите и данните, могат да бъдат двигател за възстановяването“, добави той.

Еврокомисарят по иновации и изследвания Мария Габриел изтъкна множеството мерки, предприети от Европейската комисия срещу COVID-19 и заяви, че ЕС трябва да насочи възстановяването към дигитализацията и декарбонизацията. „Публичните инвестиции в научни изследвания трябва да бъдат приоритетни и да не се разглеждат като инвестиции за приспособяване, както се е случвало в миналото“, каза тя, като се позова на програмата „Хоризонт Европа“. Тя подчерта също, че европейската индустрия е на челно място в разработването на ваксина, която трябва да бъде предоставена не само за Европа, но и за целия свят.

Необходим е по-голям баланс в глобализацията

„Тази криза разкрива, че сме отишли твърде далеч с глобализацията. Глобализацията е тук, за да остане, но ще трябва да бъде по-балансирана“, заяви комисарят по вътрешния пазар и промишлеността Тиери Бретон. „Настоящата криза е ускорител на наблюдаваните от нас тенденции и европейските индустриални екосистеми са изложени на риск от враждебни инвестиционни стратегии от страна на операторите от трети страни“, предупреди той.

„Прилагането на европейската политика за възстановяване на промишлеността трябва да бъде в състояние да гарантира, че кризата не влошава конкурентната позиция на Европа на световната сцена, докато в същото време равнопоставеността в рамките на вътрешния пазар трябва да се запази“, допълни г-н Бретон.

Членовете на комисията ITRE подчертаха предизвикателството да се балансират усилията за възстановяване в различните индустриални екосистеми. Докато някои евродепутати призоваха възстановяването да се съсредоточи върху целите на Зеления пакт, както и стратегическата автономия на Европейския съюз и изграждането на по-голяма икономическа устойчивост, други поставиха въпроси за предизвикателството да се осигури равен достъп до лечение след откриването на ваксина срещу COVID-19, и изразиха своите притеснения относно стандартите за поверителност при мобилните приложения за проследяване на заразата.

Допълнителна информация

Миналата седмица в резолюция относно координираните действия на ЕС за борба с пандемията от COVID-19 и последиците от нея Парламентът призова Европейската комисия да предложи пакет за възстановяване и реконструкция, в чиято основа трябва да залегнат Зеленият пакт и цифровата трансформация, като по този начин се даде начален тласък на рестартирането на икономиката.

Резолюцията също така призовава при възстановяването да се развие стратегическата автономия на Европа и подкрепя Европейската комисия в нейната цел да разработи нова индустриална стратегия на ЕС за постигане на по-конкурентоспособна и устойчива индустрия. Текстът също така подкрепя реинтеграцията на веригите за доставка вътре в ЕС и увеличаването на производството на ключови продукти в рамките на ЕС като лекарства, фармацевтични съставки, медицински изделия, оборудване и материали.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ