Всяка трета банка по света е застрашена от изчезване

Всяка трета банка по света е застрашена от изчезване

Всяка трета банка по света е застрашена от изчезване

Всяка трета банка по света е застрашена от изчезване в близките месеци, сочи проучване на консултантската компания Макинзи (McKinsey), цитирано от в. "Ле-з-еко". Уязвимостта на банковите учреждения се обяснява с условията на ниски лихви и тревожните прогнози за растежа.

Уязвимите банки няма да могат да устоят на конюнктурен обрат.

Тежката оценка на консултантската компания се основава на анализ на ситуацията в 1000 банки по света. Според нея 354 банкови учреждения са застрашени от изчезване в случай на конюнктурен обрат.

Десет години след финансовата криза тези банки се озовават в деликатно положение. Уязвимостта им се наблюдава в средната им рентабилност, достигаща едва 1,6 на сто. При най-солидните банки този процент е десет пъти по-висок. Така над 40 на сто от застрашените банки се намират в най-развитите страни в Азия, а 37 на сто - в Западна Европа, информира БТА.

Осъзнавайки опасностите, банките вече са започнали процес на рационализация. Хапът е горчив - за десет години (2008-2018 година) само в еврозоната са съкратени 600 000 работни места в банковия сектор. Изпитващата затруднения Дойче банк (Deutsche Bank) - най-голямата германска банка - обяви през лятото, че ще съкрати 18 000 позиции в световен мащаб до 2022 година в рамките на план за преструктуриране на с стойност 7,4 милиарда евро.

Според Макинзи банковите учреждения нямат друг избор, освен да съсредоточат дейностите си в някои специалности. Подобно на Дойче банк, която ще сложи черта на почти всичките си операции, свързани с пазари на акции. А британската Ейч Ес Би Си (HSBC) може скоро да обяви, че се отказва от банкирането на дребно във Франция.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ