България изгражда нова научно-изследователска лаборатория на Антарктида

България изгражда нова научно-изследователска лаборатория на Антарктида

България изгражда нова научно-изследователска лаборатория на Антарктида

Тази година България започва изграждането на нова модерна научно-изследователска лаборатория на Антарктида, на съществуваща там българска полярна база. Това съобщи пред журналисти в Пловдив проф. Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания, който добави, че вече е приключил архитектурният конкурс, предаде БТА.

"В продължение на четири дни, от днес, Пловдив е домакин на най-голямата международна среща, ежегодното съвещание, на Съвета на мениджърите на Национални антарктически програми (COMNAP). Ние се гордеем с това, което имаме нашата полярна база и нашата арктическа програма, защото това е лицето на страната пред целия свят. Там всеки, който дойде казва: Идвам в България, затова ние действително трябва да покажем най-хубавото", каза проф.Пимпирев.

"Това е целта на арктическата ни програма, с нашите учени, с привличането на млади хора, които горят, за да работят за тази кауза, защото на Антарктида трябва да се посветиш", добави още той. По думите му през настоящия полярен сезон ще се изпълняват нови научни проекти, за да се прави наука, която е конкурентна на световната наука и световните постижения. Всичко, което се публикуваме там е на английски, и е за света, нашата наука е световна в Антарктида. Той каза още, че предстои обявяването на конкурс за оценяването на подадените проекти, миналата година бе първият такъв конкурс, имаше 25 подадени проекти, от които избрахме седем.

България е избрана за домакин на тазгодишната среща, заради международно признатите й успехи в изследването на Антарктида. На събитието присъстват 175 делегати от 36 държави от цял свят. То е организирано от Българският антарктически институт и Министерството на образованието и науката.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ