България

Политика

|

Общество

|

Българският лекар, оперирал мозъка на дете през крака, получи една от най-престижните дипломи в света

Българският лекар, оперирал мозъка на дете през крака, получи една от най-престижните дипломи в света

Доц. Станимир Сираков, който е лекар в столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, вече има европейска диплома по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Това съобщиха от пресцентъра на болницата.

Той е един от общо 36 специалисти от цял свят, които са удостоени с този документ.

Целта на дипломата е да отличи тези специалисти, които имат опита и квалификацията да се занимават с ендоваскуларно лечение на най-сложните и комплексни мозъчно-съдови заболявания. 

За да получи дипломата, всеки от тези медицински специалисти е трябвало да покрие редица критерии. Самият изпит е продължил 2 дни. Първият е бил посветен на теоретичната подготовка и е включвал тест с писмена част. През втория ден явяващите се кандидати е трябвало да работят по различни медицински казуси пред 7- членна комисия и да дискутират индикации и методи на лечение.

Новопридобитата диплома дава възможност на доц. Сираков, след кратък пробен период, да работи в който и да е от големите центрове в Европа, където се правят ендоваскуларни процедури. „На практика с тази диплома съм сертифициран и признат невроинтервенционалист в Европа“, обяснява доц. Сираков. Въпреки новите хоризонти, които отваря пред него ценният документ, той няма намерение да напуска България. „Напротив, в момента сме подали документи УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ да стане един от акредитираните центрове в Европа, където се провеждат обучения за невроендоваскуларни процедури. Ако това стане, ще сме единствени в целия източноевропейски регион, което е голямо постижение както за българската медицина, така и за българските пациенти“, добавя младият лекар.

Д-р Станимир Сираков е председател на Българското дружество по интервенционална рентгенология, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София и доцент към Катедрата по образна диагностика на МУ-София, ръководител на Референтния център по Мозъчно-съдови заболявания към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Специализирал е при водещи имена на Европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция. Доц. Сираков пръв въвежда в България ендоваскуларното лечение на артериовенозни малформации (АВМ). Само за 2019 г., заедно с екипа си от Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, има извършени 17 операции на артериовенозни малформации (АВМ) и са третирани по ендоваскуларен метод над 90 мозъчни аневризми.

Преди няколко месеца, заедно с проф. Шарбел Монайе от Франция, той извърши две уникални операции на деца с много тежки Артерио-венозни малформации (АВМ), които иначе трябваше да заминат за лечение в чужбина.

Доц. д-р Станимир Сираков е само на 35 години, но вече се прочу с няколко иновативни за страната ни мозъчни операции, предаде в края на февруари БНТ, в чието студио той гостува, в предаването 100% будни. Той оперира мозъка на дете през крака му с уникална интервенция, за която разказа и обясни. "Класическата неврохирургия понякога е трудно достъпна или технически сложна, за да се извърши намеса така че да няма усложнения за пациента. Ендоваскуларното означава вътресъдово. По вътресъдов достъп достигаме до малформациите", обясни той. "Емболизацията означава запушване. Запушваме патологичните - ненормалните съдове на мозъка. Най-често през артерия на крака", продължи той и посочи, че е неврорентгенолог. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ