Локализираха района, в който е паднал българския МиГ

Локализираха района, в който е паднал българския МиГ

Локализираха района, в който е паднал българския МиГ

Локализиран е районът, в който е паднал самолетът МиГ-29, там се намират корабите и хеликоптерите, които провеждат операцията по търсене и спасяване. Точното местонахождение на самата машина все още не е установено, но районът е установен със сигурност. Скоро ще бъде локализирана и самата машина. Това каза за БТА служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Нещо внезапно се е случило, за да се стигне до катастрофата, предполага той, съдейки по данните до момента.

"Когато се случи подобен инцидент, обикновено пилотът предприема действия. Той се катапултира. Нямаме информация пилотът да се е катапултирал", каза той пред БНР.

Освен това катапултът, след като бъде задействан, се задейства един маяк, който излъчва радиосигнали, за да бъде локализиран, да бъде открит по радар, да могат да го намерят къде е. Не се прихващат такива сигнали от катапулта. Това означава, че е станало нещо внезапно, тъй като пилотът е опитен и знае, че трябва да информира, трябва да докладва за катапултиране. Не е докладвал за такова нещо, не е търсил радиовръзка с базата. Значи се е случило нещо внезапно", смята Панайотов.

Също в коментар за БНР командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов предположи, че вероятно не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Падналата машина е от последните, доставени в края на 80-те години, като нейният т.нар. „ресурс за използване“ е трябвало да изтече през 2029-30 година. Машината е била от състава на база „Граф Игнатиево“.

Работи се по всички възможни версии за инцидента, заяви военно-окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев. Вече е образувано образувано досъдебно производство за допуснато произшествие при управление на бойна техника, при което са причинени значителни имуществени вреди, екипи от военни следователи, прокурори и полицаи работят по изясняване на причините за инцидента с падналия в морето самолет МиГ-29.

В момента текат разпити на свидетели и се преглежда документацията. Освен в Шабла, следствени действия се провеждат и от експерти на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив - в авиобазата "Граф Игнатиево", съобщи още той, цитиран от БТА.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ