Pfizer поиска разрешително за ваксината си срещу COVID-19

Pfizer поиска разрешително за ваксината си срещу COVID-19

Pfizer поиска разрешително за ваксината си срещу COVID-19

Фармацевтичната корпорация Pfizer поиска от американските здравни регулатори спешно разрешение за използване на ваксината си за COVID-19, една от стъпките към предоставянето на защита срещу заразата.

Заявлението към Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) идва дни след като Pfizer и германския ѝ партньор BioNTech съобщиха, че препаратът, който съвместно са разработили, е достигнал 95% ефикасност и няма притеснителни странични ефекти.

Ваксината ще бъде обсъдена на заседание на консултативния комитет на FDA на 10 декември. Властите отказаха да прогнозират колко време ще отнеме разглеждането, но е вероятно разрешително да бъде получено в средата на декември, пише „Ройтерс“.

Финалните резултати от изпитанията на Pfizer показаха сходно ниво на защита сред различните възрастови групи и етноси. От 170 доброволци, които са се заразили с COVID-19 в проучването на компанията, включващо общо над 43 хил. души, 162-ма са получили лекарство с плацебо.

Сред изискванията на FDA за ваксината е минимална граница на ефикасност от 50%.

Останалите напреднали играчи

Очаква се Moderna да е следващата компания, която да поиска разрешително от САЩ за своята ваксина, след като анализи на данните от напредналата фаза на тестовете ѝ показаха 94.5% ефективност.

И Pfizer, и Moderna залагат на нова технология, при която се използва информационно РНК. Разликата обаче е в съхранението – докато ваксината на Pfizer трябва да се държи на температура -75 градуса по Целзий, то тази на Moderna изисква -20 градуса. Друго предимство е свързано с факта, че веществото на Pfizer издържа пет дни в хладилник, а това на Moderna – цели 30.

Johnson&Johnson вече навлезе в напреднала мащабна фаза на проучването на своята потенциална COVID-ваксина.

Тази седмица стана ясно, че предварителните резултати от клиничните тестове от втора фаза на препарата на Оксфордския университет и AstraZeneca са доказали, че той е безопасен и предизвиква имунен отговор, включително при възрастни над 56-годишна възраст.

По-рано и Русия сподели информация от анализи, според която „Спутник V” е достигнала 92% ефективност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ