Многоликостта на съвременния театър

Многоликостта на съвременния театър

Многоликостта на съвременния театър

Трябват нови форми!

Читателите, които по принцип харесват театъра, вероятно ще разпознаят тези думи веднага. Към иновативност призовава чувствителният и объркан бъдещ млад писател Треплев от пиесата „Чайка“ на Чехов минути, преди да покаже за пръв път една своя странна пиеса, в която няма случка, нито история, а само едно красиво момиче, което говори трескаво като в транс и се представя за световната душа.

Треплев се опитва донякъде да оправдае недоумението и шока, които неговата дошла, просто да се развлича, публика предстои да изпита, ала в думите му е резюмирана и една от вечните теми в театъра – за старите и новите форми, които като сезоните в годината не са преставали да се сменят и подновяват циклично във всеки етап от неговата продължаваща повече от две хилядолетия история. В последното действие на „Чайка“ ще видим отново същия Треплев да размишлява, че нови или стари – формите са без значение, защото единственият критерий в изкуството е в достигането на истината, в откровението пред самия себе си – дали сътвореното извира от сърцето.

Търсете специалното издание на сп. Мениджър – Creative Bulgaria в разпространителската мрежа в цялата страна и в платформата за дигитално четене zinzin.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Индустрията на страха: Как да управляваме тревожността, когато всичко наоколо плаши
На днешната дата, 23 септември. Рождениците днес
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Бил Гейтс: Ако бях президент на САЩ щях да се боря за „изглаждане на кривата“ на епидемията
5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
Борисов: Френското предложение е много добро, свидетели сме на страхлив премиер
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Печалбата не винаги е важна