ИКТ секторът се превръща във водещ замърсител заради пандемията

ИКТ секторът се превръща във водещ замърсител заради пандемията

ИКТ секторът се превръща във водещ замърсител заради пандемията

Пандемията от коронавирус е довела до безпрецедентен ръст на енергийното потребление в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Това става ясно от доклад на ĸoнcyлтaнтcĸaтa ĸoмпaния Тhе Воѕtоn Соnѕultіng Grоuр (ВСG), цитиран от ТАСС.

Според данните от доклада секторът на информационните и комуникационните технологии е отговорен за около 3-4% от глобалните въглеродни емисии, което е почти два пъти в сравнение с въглеродните емисии, отделяни от авиационната индустрия.

Според проучването безпрецедентното търсене на дигитална комуникация, подкрепено от преминаването на много хора на режим на работа от вкъщи заради пандемията от COVID-19, е довело до нарастване на потреблението на енергия в сектора до невиждани нива.

От BCG очакват ръст от 60% на глобалното потребление на дигитални данни и услуги през 2021 г. Ако не бъдат предприети мерки за намаляване на въздействието на сектора на информационните и комуникационните технологии върху околната среда, до 2040 г. той вече може да отговаря за 14% от глобалните въглеродни емисии, отбелязват авторите на доклада.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ