Промени бележат началото на 71-ия кинофестивал в Кан

Промени бележат началото на 71-ия кинофестивал в Кан

Промени бележат началото на 71-ия кинофестивал в Кан

Драстични промени бележат тазгодишното издание на филмовия фестивал в Кан, пише USA Today. В навечерието на 71-ия филмов фестивал в Кан директорът и главен селекционер на фестивала Тиери Фремо проведе непланирана пресконференция, за да представи различните проблеми, които стоят тази година пред фестивала - от раздора с Netflix, през движението #MeToo, до забрана за самоубийство червения килим. 

Освен че е изместена датата, на която традиционно започва фестивалът, отменени са и предварителните прожекции за журналисти. Новото правило разбуни духовете и предизвика вълна от недоволство заради "медийно затъмнение". Целта обаче е да се възпре изтичащата в интернет информация и коментари относно пердстоящите заглавия. В тази връзка се забранява и споделянето на каквито и да е бележки в социалните мрежи преди края на прожекцията на даден филм.

Тиери Фремо обеща, че фестивалът ще се адаптира към световния културен пейзаж. "Искаме да се придържаме към един свят, който се променя", каза той по време на пресконференцията.

Но докато Фремо настоява, че фестивалните заглавия трябва да се разглеждат единствено от тяхното художествено качество, а не откъм пола на техния режисьор, той все пак изтъкна, че фестивалът ще подобри съотношението между мъже и жените в комисиите за подбор, ще привлече повече жени като председатели на журито в бъдеще и ще се избират повече филми, режисирани от жени. 

Председател на журито тази година е актрисата Кейт Бланшет, а останалите членове са американската актриса Кристен Стюарт, френският режисьор Робер Гедигян, китайският актьор Чан Чен, американската сценаристка Ава Дюверней и певицата от Бурунди Хаджа Нин.

Три от 21-те филма, които се състезават тази година за голямата награда "Златна палма", са режисирани от жени. Само една жена режисьор някога е печелила тази награда и това е Джейн Кампиън за филма "Пианото" (1993). "Киното винаги е било в ръцете на мъже", каза Фремо. "В бъдеще ще има все повече и повече жени режисьори". 

Тази година съвместно с френското правителство стартира и гореща линия за жертви на сексуално насилие, заради скандала с Харви Уайнстийн, който някога властваше на червения килим. "Не само филмовият фестивал в Кан ще се промени, целият свят се промени", каза Фремо. В събота по червения килим в Кан, символично ще се разходят около 100 жени, за да "потвърдят присъствието си". 

Фестивалът тази година ще бъде открит с психодрамата "Всички знаят" с участието на Пенелопе Крус, Хавиер Бардем и аржентинския актьор Рикардо Дарин. Това е третият филмна иранския режисьор Асгар Фархади, с който той се представя в Кан. Седмица по-късно събитието ще бъде зактрито от съвременната интерпретация над най-известното произведение на Сервантес, направено от режиьора Тери Гилиъм - „Човекът, който уби Дон Кихот“.

Ще бъде излъчен и филма „Къщата, която Джак построи” на датския режисьор Ларс фон Триер, който бе обявен за персона нон града през 2011 г., заради скандалното си изказване, че разбира и симпатизира на възгледите на Хитлер. Според Фремо, наказанието към режисьора е продължило твърде дълго. 

Други двама режисьора обаче ще бъдат възпрепятствани да присъстват на кинофестивала заради забрана за пътуване в собствените им страни. Това са иранският режисьор Джафар Панахи, номиниран за филма си "Три лица", който е обвинен в родината си за антиправителствени действия и има забрана да напуска страната и руският режисьор Кирил Серебреников, чийто филм "Лето" също е включен в състезанието. Серебреников обаче бе арестуван миналата година в родината си по обвинения в корупция и измама.

Какво още ще се случи и няма да се случи на 71-ия кинофестивал в Кан предстои да научим.

 
 
 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ