„Оскарите“ с извънредно правило – допускат филми с онлайн премиера

„Оскарите“ с извънредно правило – допускат филми с онлайн премиера

„Оскарите“ с извънредно правило – допускат филми с онлайн премиера

За да подпомогне киноиндустрията по време на коронавируса и да осигури равнопоставеност, филмовата академия на САЩ въведе нова временна точка в регламента за наградите „Оскар“ – за 93-тата церемония критиците ще разглеждат кандидатури на продукции, чиито премиери са били онлайн.

Така проектите, дебютирали в стрийминг платформи, се допускат на престижния конкурс за първи път в неговата история, макар и частично, тъй като допълнителното условие е излъчените в дигиталното пространство филми да са имали насрочена премиера преди пандемията. Правилото ще отпадне след отварянето на киносалоните.

„Трагичната пандемия от COVID-19 доведе до това временно изключение в изискванията на наградите. Академията подкрепя членовете и колегите си в тези несигурни времена. Признаваме важността на тяхната работа и това да бъде видяна, особено сега, когато аудиторията оценява филмите повече от всякога“, коментираха ръководителите на филмовата академия, Дейвид Рубин и Доун Хъдсън.

Промени са въведени и при участието в категориите, свързани с озвучаване – тази година ще бъде присъдена само една награда за постижения в областта. За най-добра музика ще могат да кандидатстват единствено филмите с над 60% авторски песни, като за продължения и франчайзи се изискват най-малко 80%.

Следващата церемония по връчване на наградите „Оскар“ ще се проведе на 28 февруари 2021 година, като организаторите си запазват възможност за евентуално отлагане във времето.

В началото на седмицата от ръководствата на най-големите филмови фестивали, включително тези в Кан, Берлин, Венеция и Торонто, съобщиха, че обединяват усилията си за общо онлайн събитие, което ще се проведе на 29 май.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ