"Булгартрансгаз": При желание доставките на азерски газ може да се увеличат

Булгартрансгаз: При желание доставките на азерски газ може да се увеличат

"Булгартрансгаз": При желание доставките на азерски газ може да се увеличат

Ние сме създали необходимата инфраструктура и сме предоставили на пазара необходимия капацитет, за да може пълният обем от азерския газ да влезе на територията на България. Това заяви в ефира на bTV директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. "Колко ще се доставя от азерския газ зависи от страните по договора и при желание доставките могат да се увеличат", уточни той. 

Относно продажбата на газ на Румъния на 4 февруари Малинов уточни, че дали е имало предварително изтичане на информация трябва да проверят компетентните органи. Данните обаче показвали, че действително на "Газов Гъб Балкан" в петък са изтъргувани малко над 60 000 MWh в три отделни продукта. "От тези 60 672 MWh са продадени 37 400 MWh от "Булгаргаз". В рамките на този ден, на тези три продукта, са извършени 40 сделки, от които 18 са сделки на "Булгаргаз", коментира Малинов. 

На въпрос защо евтиният газ не остава у нас той уточни, че на борсата не се продава конкретен газ, а микс. Малинов е категоричен, че продаденото количество не е от хранилището в Чирен. 

Шефът на "Булгартрансгаз" призна, че резервът в газохранилището е 25%, или с около 15% по-малък от този, който сме имали миналата година.

"Към настоящия момент от нашите ползватели и от операторите на съседните държави нямаме информация, която да ни дава основателно съмнение, че ще има недостиг на природен газ. Кратко казано – няма заплаха, но имаме готовност", обяви Малинов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ