Цените на горивата няма да спаднат, докато трае горещият конфликт

Цените на горивата няма да спаднат, докато трае горещият конфликт

„В България всичките горива се внасят. Проблемът е сериозен. Може да бъде решен, но това ще има цена и логистични предизвикателства“. Това заяви пред Нова Телевизия Георги Ганев от „Демократична България”.

Той заяви, че като икономист, запознат донякъде със стопанската история в света, може да каже едно: „Когато е война, коланите трябва да се затягат.

„Има два двигателя, определящи за поскъпването на горивата- общата инфлация в целия свят и поскъпването на горивата на световните пазари. Смяташе, се че нива от над 100 долара за барел са прекомерно високи, но виждаме още с първите дни на войната, че сортът Брент е устойчиво над 100 и дори над 110 долара. Докато има горещ конфликт трудно може да се върне обратно“, коментира той.

„Петролните и газови доставки могат да бъдат силно увредени заради конфликта. Цените ще продължат да се покачват заради неяснотата около ситуацията”, добави Ганев.

По думите му нещата много бързо ще се преструктурират и цените ще паднат надолу, ако горещият конфликт спре и се седне на някакви преговори.

„Докато трае горещият конфликт, без ясен изход, добри новини няма как да има“, каза още той.

Той коментира още, че се направи опит у нас ситуацията с горивата да всее паника.

„Очевидно е, че от цялата история се търсеше някакъв политически дивидент.

Ганев обясни, че в света в момента се развива инфлационен процес, който се дължи на струпването няколко фактора, от които войната е само последния.

„Първият е дългият период на хлабава парична политика и създаване на парична база от водещите световни централни банки. Другият е възстановяването на икономиките от COVID-19, което увеличава оптимизма на производители и потребители, активизирайки тази огромна парична маса. Това започна да натиска сериозно цените нагоре“, поясни той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ