Цените на петрола се стабилизираха в азиатската търговия

Цените на петрола се стабилизираха в азиатската търговия

Цените на петрола се стабилизираха в азиатската търговия

Цените на петрола започнаха да се стабилизират днес в азиатската търговия след силния скок, последвал споразумението за производството, сключено от ОПЕК и съюзничките на петролния картел.

Американският лек суров петрол с доставка през януари остана без промяна и се търгуваше за 52,61 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса, съобщи Франс прес.

Лоноднският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, с доставка през февруари, поскъпна с 46 цента до 62,13 долара за барел.

Първоначално американският лек суров петрол скочи до близо 55 долара за барел след новината за решението на ОПЕК+, припомня анализатор на пазара.

Картелът, оглавяван от Рияд и неговите партньори, сред които е и Русия, решиха да свият добива си с общо 1,2 милиона барела дневно през следващите шест месеца.

Намалението, което представлява малко над 1 процент от световното производство, цели да постигне ребалансиране на пазара и да спре понижението на котировките, които спаднаха с 30 на сто за два месеца в условията на хронично свръх предлагане.

Поевтиняването на челното злато да прието положително от президента на САЩ Доналд Тръмп, който иска да защити интересите на шофьорите в страната си.

Засега нямаме никаква идея каква ще бъде реакцията на Тръмп и със сигурност това е дестабилизиращ фактор за пазара, коментира анализатор на пазара.

ОПЕК ще се събере през април идната година, за да оцени ефекта от тези нови понижения на добива.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ