Петролът поскъпна в Азия

Петролът поскъпна в Азия

Петролът поскъпна в Азия

Петролът поскъпна в азиатската търговия на фона на надигаща се буря в Мексиканския залив, заплашваща добива там, и инцидент с британски танкер в Близкия изток, подчертаващ продължаващото напрежение в региона, предаде Ройтерс

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поскъпна с 30 цента или 0,5 на сто до 67,31 долара за барел, след като в по-ранната търговия се котираше за 67,38 долара за барел, най-високата цена от 30 май.

Американският лек суров петрол прибави 34 цента или 0,6 на сто до 60,77 долара за барел, след като по-рано достигна най-високата си цена от 23 май - 60,83 долара.

Пет въоръжени кораба на иранската революционна гвардия са направили вчера неуспешен опит да превземат британски танкер в Персийския залив.

Напрежението в Близкия изток е високо след нападения срещу танкери и свалянето на американски дрон от Иран миналия месец на фона на едностранното оттегляне на американския президент Доналд Тръмп от ядреното споразумение с Иран.

Американските производители на петрол вчера намалиха с близо една трета добива в Мексиканския залив преди буря, която може да е една от първите големи бури в сезона на атлантическите урагани.

Освен това петролните цени са подкрепени от спада на американските петролни запаси с 9,5 милиона барела през седмицата, приключила на 5 юли, съобщи Агенция за енергийна информация (EIA). Анализаторите очакваха спад от 3,1 милиона барела.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ