Британското правителство публикува съвети към бизнеса и гражданите при Брекзит без сделка

Британското правителство публикува съвети към бизнеса и гражданите при Брекзит без сделка

Британското правителство публикува съвети към бизнеса и гражданите при Брекзит без сделка

Великобритания публикува днес нови съвети към компаниите и гражданите за промените, очаквани при напускане на ЕС без сделка, които ще засегнат всичко - от роуминг такси до автомобилни стандарти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Нови сигнали от Брюксел засилиха надеждите, че Обединеното кралство и ЕС ще успеят да договорят и одобрят необходимото споразумение за "развода си" преди 29 март 2019 година, когато Великобритания трябва да напусне блока, макар страните да остават разделени по около 20 процента от въпросите.

Мнозина бизнес лидери и инвеститори обаче се опасяват, че политиците могат да не постигнат съгласие. При подобен сценарий за петата по големина икономика в света може да се стигне до отслабване на Запада, сътресения на финансовите пазари и нарушаване на търговията.

Лондон ускори разработването на планове за действия при Брекзит без сделка и днес публикува 28 технически бележки, обхващащи възможните последици в редица области, включително петрол и газ, екологични стандарти и защита на личните данни.

Обхванати са "рутинни" въпроси като шофирането в ЕС и пътуването до Евросъюза с британски паспорт.

Според правителството на британските шофьори може да им се наложи да получат международно разрешително, за да карат по европейските пътища, тъй като шофьорските им книжки вече няма да бъдат валидни в блока. Шофьорските книжки на европейските граждани обаче ще важат в Обединеното кралство.

Британците са изправени също пред вероятността да плащат повече, за да използват мобилните си телефони в ЕС, тъй като ограниченията върху таксите за роуминг на данни може би вече няма да се прилагат. Британското правителство обаче ще разработи законодателство за ограничаване на месечните сметки до 45 британски лири.

Лондон отново ще започне да издава британски сини паспорти в края на 2019 година. За да пътуват в ЕС, британските граждани ще трябва да се уверят, че паспортите им са издадени през последните десет години и са валидни поне още три месеца.

Британското правителство освен това повече няма да участва в разработки по европейската навигационна система "Галилео".

Засега ирландските граждани ще имат право да влизат и остават на британска територия, а по границата между Ирландия и Великобритания няма да се извършва рутинен имиграционен контрол.

Британските организации ще трябва да гарантират, че ще могат да продължат да получават лични данни за клиентите си в ЕС.

Миналия месец британските власти публикуваха първите 25 от общо 80 технически бележки, които дадоха подробности за очакваните промени в митата, финансовите услуги, държавната помощ и лекарствата, ако Великобритания излезе от ЕС без сделка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ