Брюксел: Сметката на Великобритания за Брекзит нарасна до 47,5 млрд. евро

Брюксел: Сметката на Великобритания за Брекзит нарасна до 47,5 млрд. евро

Европейският съюз съобщи, че Обединеното кралство дължи 47,5 млрд. евро на блока като част от финансовото споразумение за Брезкит, предаде Ройтерс.

В консолидирания бюджетен доклад на ЕС за 2020 г. се казва, че парите се дължат на база серия от клаузи по сделката, на които са се съгласили и двете страни.

От  финансовото министерство на Великобритания обаче настояват, че сметката по „развода“ продължава да е в рамките на диапазона от 40,74 до 45,40 млрд. евро, съобщи „Файненшъл таймс“ късно в четвъртък. Министерството на финансите не е отговорило на искането на Ройтерс за коментар.

Сумата от 47,5 милиарда евро е значително по-висока от очакваното. Службата за бюджетна отговорност на Обединеното кралство (OBR) прогнозира в доклад от март 2018 г., че сметката ще възлезе на 41,4 млрд. евро. По време на кампанията за Брекзит поддръжниците на позицията, че Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз, говореха за суми 35 млрд. и 39 млрд. евро.

От консолидирания доклад на ЕС става ясно, че първоначално трябва да бъде платена сума от 6,8 млрд. евро през 2021 г., докато останалата част от сметката е дължима на по-късен етап.

Общата сума от 47,5 млрд. евро е посочена в доклада като „нетно вземане от Обединеното кралство“.

От Ройтерс припомнят, че през декември ЕС и Великобритания сключиха сделка за търговия и сътрудничество след повече от четири години остри преговори.

Напрежението между двете страни обаче нарасна заради търговските договорености за Северна Ирландия, тъй като отворената границата на провинцията с Република Ирландия е единствената сухопътна граница на Великобритания с ЕС и нейния обширен единен пазар.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ