Еврогрупата ще задейства кредитна линия за изпадналите в затруднения заради COVID-19 страни

Еврогрупата ще задейства кредитна линия за изпадналите в затруднения заради COVID-19 страни

Еврогрупата ще задейства кредитна линия за изпадналите в затруднения заради COVID-19 страни

"Ще бъде задействана кредитна линия на стойност до 240 милиарда евро чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ). Тя ще бъде отворена за страни, изпитващи затруднения заради епидемията от коронавирус. Сумата се равнява на 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на Еврозоната и е също така границата, до която могат да бъдат получавани кредити от страните в зависимост от техния БВП". Това обяви председателят на Еврогрупата Мариу Сентену, информират Франс прес и БТА, позовавайки се на негово интервю в няколко европейския издания.

Сентену, който е португалец, изтъква в интервюто си за в. "Фигаро", публикувано преди видеоконферентното заседание на европейските министри на финансите във вторник, че тези заеми не бива да се прибавят към икономическите и социални страдания.

"Няма никакъв смисъл да се обвързва кризата с пандемията с програма за приватизации или реформа на пазара на труда", изтъква той. Мариу Сентену обясни, че ще има някакво обвързване с условия, но тези кредитни линии ще бъдат различни от логиката на кризата със суверенните дългове. "Идеята е да не се стигматизират страните и трябва да се отчитат икономическите и социални страдания, които непрестанно нарастват", допълни той.

Министрите на финансите от еврозоната ще се опитат на видеозаседанието си във вторник, на което са поканени и останалите финансови министри от ЕС, да се споразумеят по съвместни икономически предложения срещу пандемията от коронавирус. 

Припомняме, че Европейският стабилизационен механизъм беше създаден през 2012 година по време на дълговата криза в Еврозоната, за да помага на страни, изпитващи проблеми да се финансират на пазарите. Бенефициентите трябва на теория да прилагат в замяна често пъти болезнени реформи, както стана с Гърция. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ