ЕК реши да сключи договор за доставката на 300 млн. дози от ваксината на Pfizer

ЕК реши да сключи договор за доставката на 300 млн. дози от ваксината на Pfizer

ЕК реши да сключи договор за доставката на 300 млн. дози от ваксината на Pfizer

Европейската комисия съобщи, че днес е решила да бъде сключен договор за доставка на 300 милиона дози от ваксината срещу Ковид-19, разработена от производителя от САЩ "Пфайзър" (Pfizer Inc.) и германската лаборатория "Бионтех" (BioNTech). Доставките обаче ще започнат, след като се докаже безопасността на ваксината, предава БТА. 

Досега ЕК сключи три предварителни споразумения за доставка на възможни бъдещи ваксини с "Астра Зенека" (AstraZeneca), "Санофи" (Sanofi-GSK) и с "Янсен" (Janssen Pharmaceutica NV). Комисията съобщава за успешни предварителни преговори с "Кюрвак" (CureVac) и "Модерна" (Moderna). Според съобщения на "Пфайзър" ваксината осигурява защита в 90 на сто от случаите. 

"Количествата на доставяните ваксини ще бъдат съобразени с броя на населението в отделните страни от ЕС", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис на пресконференция.

По-рано комисията уточни, че доставките ще започнат едновременно. "Държавите от ЕС сами ще преценяват как да се разпределя ваксината. Би следвало ваксината да достигне първо до здравните работници, хронично болните и възрастните хора. Еврокомисарят не пожела да посочи график за начало на доставките", добави Кириакидис.

По нейните думи държавите от ЕС следва да разработят и приложат комуникационни стратегии, с които да убедят гражданите, че ваксините са безопасни и да разсеят съмненията за прибързано одобрение на новите препарати. Кириакидис поясни, че ускореното одобрение на ваксините е свързано и с подобрението в технологиите.

"Нито една стъпка от процеса на одобрение няма да бъде прескочена. Трябва да разберем, че дори когато имаме сигурна ваксина, Ковид-19 няма да изчезне незабавно, ще трябва противоепидемичните мерки да бъдат прилагани до ваксинирането на значителна част от населението", заяви Кириакидис  и обеща ЕС да не се бави излишно при оценката на безопасността на ваксините.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ