Френски студент се самозапали в протест срещу Макрон

Френски студент се самозапали в протест срещу Макрон

Френски студент се самозапали в протест срещу Макрон

22-годишен френски студент е в критично състояние, след като се самозапали на публично място, съобщи BBC. Младият мъж публикува във Фейсбук информация за финансовите си затруднения само часове преди да се самозапали пред университетски ресторант в Лион.

Той обвини президента Еманюел Макрон, двама от неговите предшественици, крайнодясната лидерка Марин Льо Пен, както и Европейския съюз, че са го „убили“. Пожарникарите заявиха, че мъжът е получил 90% изгаряния. Мъжът, който учи в университета в Лион, написал по-рано във Фейсбук, че вече няма сили да се изправи срещу финансовата тежест и да живее с 450 евро на месец. "Нека се борим срещу възхода на фашизма, който ни разделя ... и с либерализма, който създава неравенства.", написа той.

„Обвинявам Макрон, [Франсоа] Оланд, [Николас] Саркози и ЕС, че ме убиват, създавайки несигурност за бъдещето на всички, а също така обвинявам Льо Пен и [медиите] и редакторите им в създаването на страх.“, добави той. Самоубиецът е обяснил мястото на самозапалването си - пред оживен университетски ресторант – със стремежа да го направи „политическо място“. Студентските съюзи SUD-Éducation и Solidaires говориха за „несигурността“ на „живота на студентите“. "Неговото поведение не може да се свежда само до отчаянието.", заявиха те в изявление, предава БГНЕС.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ