Германските политици приветстват бежанци от Афганистан. Засега

Германските политици приветстват бежанци от Афганистан. Засега

Германските политици приветстват бежанци от Афганистан. Засега

Германските политици обявиха, че ще приемат бежанци от Афганистан, след като азиатската страна падна във властта на екстремисткото движение на талибаните, предаде Си Ен Би Си. Тази позиция обаче може да не продължи да се спазва още дълго време. Тази есен в най-голямата европейска икономика предстоят парламентарни избори, които ще решат кой ще бъде наследникът на управлявалата над 10 години Ангела Меркел и каква ще бъде посоката, която Германия ще поеме.

Канцлерът Меркел заяви, че Германия може да приеме до 10 000 бежанци, бягащи от режима на талибаните. Досега 1600 души са били евакуирани от Афганистан в Германия – включително германски граждани, но също така афганистанци и други партньори на Германия.

Но притесненията, че германците ще станат свидетели на нова масова вълна от бежанци започват да се увеличават. През 2015 г. над 1,2 млн. души, повечето от Сирия, се заселиха в Европа. По данни на ООН над 500 000 са избрали именно Германия. Ангела Меркел получи немалко критика за това, че прие без почти никакви условия въпросните бежанци, това доведе и до ръст в популярността на крайно дясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ), особено в по-бедните райони на бившата Германска демократична република, която беше част от Източния блок преди падането на Желязната завеса. Така партията успя да се пребори за първи депутатски места на изборите през 2017 г. Сега те имат 88 народни представителя от общо 709 депутати в Бундестага.

Според Холгер Шмидлинг, главен икономист в тинктанка Беренберг, сега тонът на обещанията е много различен. „Германия обещава спасение предимно на хора, които са работили за германски правителствени агенции или други институции, свързани с Германия. Броят на хората е много по-ограничен в сравнение с 2015 г.“, казва той. „Дори един от лидерите на АзГ – Йорг Мойтен – казва, че Германия има дълг да помогне, на онези афганистанци, които са й сътрудничели“, допълва той.

Експертите не очакват антиимигрантските тенденции да увеличат значително подкрепата за АзГ. Последните прогнози сочат, че партията ще има 11% от вота, докато техният пик през 2017 г. без 12,6%. Управляващата ХДП обаче ще има 25% от вота – също по-малко от преди.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават