Макрон призова за по-високи антидъпмингови мита

Макрон призова за по-високи антидъпмингови мита

Макрон призова за по-високи антидъпмингови мита

Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон обеща, ако бъде избран, да окаже натиск върху Европейския съюз за повишаване на антидъмпинговите мита като част от инициатива за смекчаване на последиците от глобализацията, предаде Ройтерс.

Независимият центрист Макрон, който на балотажа на президентските избори ще се изправи срещу лидерката на евроскептичния Национален фронт, Марин льо Пен, заяви, че справянето с нежеланите последици на глобализацията ще бъде негов приоритет в преговорите със страните членки на ЕС.
Той обеща сред темите, които ще включи в дневния ред на първата си среща с лидерите на ЕС, да бъдат хармонизирането на корпоративните данъци в Европа, преразглеждането на положението на командированите работници и повишаване на антидъмпинговите мита.
Макрон, който като министър на икономиката се опита да наложи по-високи мита за вноса на стомана, заяви, че иска да защити френските работни места и компании с по-строги антидъмпингови правила.

Според него действащите в момента мита от 100 до 120 процента за вносни продукти, продавани на цена под производствената им стойност, не са достатъчни. В миналото, когато имаха произведени твърде големи количества, Китай и Индия продаваха излишните количества стомана в Европа на загуба, припомни кандидат-президентът.

Посочвайки САЩ като пример, той отбеляза също, че би искал поне 50 процента от обществените поръчки в ЕС да бъдат запазени за европейски компании.

"Европа не бива да бъде отворена на всички посоки, докато други страни решават да защитят собствената си промишленост", подчерта Макрон.
Той се зарече и да иска преразглеждане на европейското законодателство за "командированите работници" - хора, които работят по договор извън родните им страни. Тази практика често се среща в товарните превози и строителството.

Хората в една и съща страна трябва да получават еднаква заплата за еднаква работа. Не можем повече да имаме система, при която на френски работник се плаща 100 (евро - бел. ред), а на работник, дошъл от Полша - 40 (евро), каза кандидатът за Елисейския дворец.
Европейската комисия миналата година вече предложи работници от страна членка на ЕС, изпратени на работа в друга държава от Общността, да имат правото да получават същата заплата като работниците в страната домакин, а не само минималното възнаграждение там.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ