Ново поражение за Тереза Мей в британския парламент

 Ново поражение за Тереза Мей в британския парламент

Ново поражение за Тереза Мей в британския парламент

Британският премиер Тереза Мей претърпя ново поражение в парламента, който отхвърли с 303 на 258 гласа предложение на правителството по стратегията му за предоговаряне на споразумението за Брекзита с ЕС, предадоха Франс прес и Би Би Си.

В предложението кабинетът твърдеше, че преследва двойна цел: да постигне "алтернативни решения" на т.нар. "предпазен механизъм" за запазване на отворена граница между двете Ирландии след Брекзита и да отхвърли сценария за напускане на ЕС без споразумение.

Най-твърдите привърженици на Брекзита в управляващата Консервативна партия обаче отказват правителството да подкрепи отпадане на варианта за напускане без споразумение и се въздържаха при гласуването, което бе решаващо за отхвърлянето на правителственото предложение, предаде БТА.

Това е десетото поражение на Тереза Мей в парламента откакто стана премиер, отбелязва Би Би Си.

Макар и това гласуване да няма обвързващо действие за правителството, то отслабва Мей в опита й да възобнови преговорите с Брюксел.

"Преди две седмици премиерът каза на парламента, че новият й подход може да осигури значително и трайно мнозинство в парламента. Днешният вот обаче доказа, че няма мнозинство за курса на действие на премиера. Това не може да продължава. Правителството не може да продължава да пренебрегва парламента или мъчително да се движи към 29 март без смислен план", заяви лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, който отново обвини правителството в "бавене на топката".

Самият Корбин обаче също понесе поражение. Негово предложение за ограничаване на възможностите за действие на правителството бе отхвърлено с 322 на 306 гласа.

Депутатите отхвърлиха и поправка на Шотландската национална партия за отлагане на датата на Брекзита, а консервативната депутатка Анна Субри оттегли преди гласуването своята поправка, в която се искаше от кабинета да публикува изследване за икономическото въздействие на Брекзит без споразумение. Тя обяви, че е получила гаранция от правителството, че тези документи ще бъдат публично оповестени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ