Марина Стефанова: ESG-преходът е най-добрият шанс за преосмисляне на стратегиите за развитие

Марина Стефанова: ESG-преходът е най-добрият шанс за преосмисляне на стратегиите за развитие

Марина Стефанова: ESG-преходът е най-добрият шанс за преосмисляне на стратегиите за развитие

Доц. д-р Марина Стефанова е зам.-декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажиране“ на Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. Директор е на магистърска програма „Отговорно и устойчиво управление“, ESG Lab и ESG Academy. Председател e на Асоциацията на специалистите по устойчивост и изпълнителен директор на фондация ФЕБ. Член на управителния съвет на Асоциацията на завършилите Стопански факултет и Българска хранителна банка и създател на мултимедийната информационно-образователна програма „CSR AdviceBox“ на фондация „Каузи“. Тя е магистър по право и доктор по социално управление на СУ ,,Св. Климент Охридски”. Притежава допълнителни международни квалификации в областта на социалното предприемачество, КСО и английско/европейско право, получени във Великобритания, Австрия, Белгия и Швейцария. От 2007 г. e сертифициран консултант по корпоративна социална отговорност към Организацията за индустриално развитие на ООН. Член на Огледалния комитет по разработване на международния стандарт по КСО - ISO 26 000 към Българския институт за стандартизация. 

Доц. д-р Марина Стефанова е модератор на трети дискусионен панел ,,Нова ера за бизнеса: устойчивото развитие по-необходимо и по-видимо отвсякога“ на предстоящия 15-ия Зелен форум, организиран от Мениджър.

- Все повече компании в България работят съвместно с образователните институции в борбата с климатичните промени. Подобно сътрудничество ли е ключът към постигането на резултати?

- В климатичната криза, пред която сме изправени, всяка координация и съвместни планирани действия са необходими, за да имаме по-големи шансове за успех в усилията си за краткосрочна адаптация и дългосрочно ограничаване на последствията от промените, на които сме свидетели. В сътрудничеството си с училищата и университетите компаниите получават нови служители с актуализирани интердисциплинарни знания и умения, повишаване на квалификацията на собствените екипи, вдъхновение и възможност за споделяне на наученото в практиката, както и научно знание, необходимо да задвижи трансформационни бизнес процеси в собствените им дружества. В обратна посока, всяка образователна институция има нуждата от активното участие на приложните специалисти, които черпят опит от практиката, работят с най-ново оборудване и технологични решения, докосват се до пазари в целия свят.   

- Как новите изисквания на ЕС за ESG отчетност се отразяват на бизнеса у нас? Ориентираха ли се вече компаниите в нея?

- През последните няколко месеца се наблюдава широк интерес и участие във всякакви форми на квалификационни курсове, академии, конференции и семинари по темата за отчитане на устойчивостта. Мога да потвърдя, че има разбиране за сложността на тази тема. Компаниите се обръщат и към външни експерти, за да запълнят липсите на познание в собствените си екипи. Което е добре. Дали са се ориентирали, ще видим в средата на следващата година, когато с интерес ще прочетем техните първи интегрирани отчети с конкретни ESG показатели.

- Има ли бизнесът вече желание да се движи сам към устойчивото си развитие, или процесът все още е тласкан основно от регулаторите?

- Онези компании, които имаха своето дългосрочно мислене и планиране преди регулациите, и до днес са движени от правилните мотиви за прехода си към устойчивост. За останалите – мнозинството от дружествата, за които този път и начин на управление са нови, промяната в законодателството е най-добрият шанс, който някога са получавали да преосмислят своите стратегии за развитие. Погледът в бъдещите рискове и възможности, на фона на настоящите си въздействия върху обществото и околната среда, им дават правилните послания за едно стабилно управление на фирмите и капиталите в една турбулентна среда, в която се намираме и която, за съжаление, няма да бъде преодоляна без визия, ясен план, налични ресурси и експертен екип. Липсата на всеки от тези компоненти за постигане на успешен преход ще се покаже още с първите отчети и управителите ще могат бързо да вземат адекватни решения за тяхното осигуряване.

15-ият Зелен форум ще се проведе на 4 юни от 12 часа в Интер Експо Център. Направете своята регистрация за присъствие в залата тук.

***
Генерален партньор: ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ АД. 

Основни партньори: Philip Morris BulgariaDanone България, ОББ.

С подкрепата на: Нестле България, RAICOMMERCEphotomate. 

Институционален партньор е Българска стопанска камара, Clean&Circle, Институт за енергиен мениджмънт.

Медийни партньори:  bTV Media Group BNT, Дарик радио.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ