Мария Минчева: Трябва ясна визия за прагматични и реалистични рамки за Зелената сделка

Мария Минчева: Трябва ясна визия за прагматични и реалистични рамки за Зелената сделка

Мария Минчева е завършила специалност ,,Право", ,,Международни отношения“ и магистърска програма ,,Право на Европейския съюз" в СУ "Св. Климент Охридски", в партньорство с Университета в Нанси 2 (Франция). Участва в работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт на Република България. Представлява БСК в работата на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка. Представлява БСК в Икономическия и социален съвет на България, както и в Европейския икономически и социален комитет, където заема длъжността зам.-председател на група ,,Работодатели" и на секция ,,Заетост, социални въпроси и гражданство". Понастоящем Минчева е председател на работната група по социална закрила към Комитета по социални въпроси на BusinessEurope. Тя ще участва в първия дискусионен панел ,,Реалностите пред Зелената Европа – скорост, ресурси, сигурност“ на 15-ия Зелен форум на 4 юни.

- Виждаме засилване на протекционизма от страна на големите икономики. Как това ще се отрази на международната търговия и конкурентоспособността на българските компании?

- Политиката на протекционизъм означава по-малко Европа и несъмнено ще повлияе негативно на по-малките икономики, които не разполагат със същия ресурс за подпомагане на метната индустрия. Този тон се зададе с приемането на IRA в САЩ и при липсата на адекватен отговор на Европейско ниво и на фона на спадащата конкурентоспособност и икономическо влияние на ЕС в световен мащаб, реакцията на големите икономики е разбираема, но в дългосрочен план – неприемлива.

- Как въвеждането на европейския въглероден данък ще се отрази върху бизнеса в България?

- Бизнесът на практика ще плаща по-високи цени за продуктите, внесени от страни извън ЕС. Това се отнася за металите, торовете, електричеството, които се влагат в много сектори на преработващата промишленост надолу по веригата, а също и селското стопанство. Вследствие на това вероятно ще се стигне до повишаването на цените на продуктите, които се заплащат от потребителите (битови и индустриални). Наред с това, внесените продукти ще имат съществен принос и към въглеродния отпечатък на произведеното в страната и бизнесът практически много трудно ще спазва изискванията за устойчивост. Несигурността дали чуждестранните доставчици ще документират щателно своите усилия за устойчивост вероятно ще доведе до увеличаване на риска за вносителите и ще повиши цените на междинните продукти.

- Предстоят европейски избори и ново сформиране на ЕП. Има ли заплаха за Зелената сделка и поставените в нея цели?

- Не трябва да говорим за заплаха за Зелената сделка, а за ясна визия за вкарването ѝ в прагматични, реалистични рамки. Зелената сделка беше анонсирана като стратегия за растеж, но обективната реалност показва, че постигането на амбициозните ѝ цели е голямо предизвикателство по всички направления. Рисковете, за които трябва да говорим са свързани с опасността от деиндустриализация и загуба на конкурентоспособност. Ако тези рискове се реализират, това със сигурност е сигурна рецепта за намаляване на благосъстоянието на всички групи в обществото.

15-ият Зелен форум на Мениджър ще се проведе на 4 юни от 12 часа в Интер Експо Център.

Направете своята регистрация за присъствие в залата тук.

***
Генерален партньор: ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ АД. 

Основни партньори: Philip Morris BulgariaDanone България, ОББ.

С подкрепата на: Нестле България, RAICOMMERCEphotomate. 

Институционален партньор е Българска стопанска камара, Clean&CircleИнститут за енергиен мениджмънт.

Медийни партньори:  bTV Media Group BNT, Дарик радио.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ