15-и Зелен форум: Нови реалности

15-и Зелен форум: Нови реалности

На 4 юни за 15-а година „Мениджър“ организира „Зелен форум“, който слага на фокус актуалните въпроси за зеления преход, климата и енергетиката.

В четири дискусионни панела експерти ще обсъдят най-горещите зелени теми у нас и по света.  

Реалностите пред Зелената Европа

Какви са ползите и рисковете за конкурентоспособността на Европа за зелените политики? Как да осигурим ресурси за зеления преход? Зелената сделка в България – къде искаме да бъдем и как да го постигнем? Дали конфигурациите на европейските институции след изборите биха довели до преосмисляне на зелените политики?

Снимка: Shutterstock

Това са въпросите, на които ще търсят отговор в първия дискусионен панел „Реалностите пред Зелената Европа – скорост, ресурси, сигурност“ Мария Симеонова, директор на софийския офис на Европейски съвет за външна политика, Пламен Димитров, член на управителния съвет на Българско геополитическо дружество, Мария Минчева, зам.-председател на Българска стопанска камара, д-р Петър Попчев,  посланик, президент и изп. директор на Фондация Нет Зиро Международна мрежа за климата. Таня Кръстева, главен редактор на списание ,,Мениджър", е модератор на панела.

Управлението на отпадъците

Кои са най-големите предизвикателства пред рециклирането заради сега действащото законодателство? Какви промени трябва да се случат, за да улеснят процеса и да го направят по-ефективен?

Отговори на тези въпроси ще потърсим в скоростно интервю на тема ,,Иновации и регулации в управлението на отпадъците“ с Антония Спасова, прокурист на ,,Еко Партнърс България" АД и доц. д-р Марина Стефанова, зам.-декан „Устойчиво развитие, подкрепа и ангажиране“ в Стопанския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ и изпълнителен директор на фондация ФЕБ.

Енергийният потенциал на България

Ще разговаряме за енергийния потенциал на страната ни, който може да се разгърне в този прекрояващ реалностите период, ако се преборим със зависимостите в сектора. Какви са целите и етапите на енергийния преход? Какво е актуалното състояние на сектора в България и къде седят държавата и частният сектор в мобилизирането на инвестициите?

Снимка: Shutterstock

Тези теми ще бъдат обсъдени на 4 юни от експертите: д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ,,ЕнЕфект“, д-р Юлиан Войнов, директор на дирекция ,,Мониторинг и контрол на Регламент (ЕС) 1227/2011 (REMIT)” в КЕВР, Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт. Модератор на панел е Апостол Дянков, съветник към Министерство на околната среда и водите.

Какви са трайните последици от климатичните промени и как да приспособим бизнеса си към тях?

Зачестилите климатични аномалии и природни бедствия ще променят бизнесите в много райони. Земеделието, енергетиката, застраховането и туризмът са на първа линия, но не са единствените, които трябва да променят бизнес визията си. Какви последствия вече се наблюдават за бизнеса в резултат на климатичните промени и как компаниите да се адаптират към тях?

Симеон Матев, доктор по климатология и асистент по климатология в СУ „Св. Климент Охридски“ в катедра „Климатология, Хидрология и Геоморфология“ ще ни помогне да открием отговорите на тези въпроси. 

Устойчивото развитие по-необходимо и по-видимо отвсякога

Каква е взаимовръзката между устойчиво развитие и конкурентоспособност? Как свързваме устойчивостта с нормалния бизнес модел и как интегрираме устойчивото развитие в бизнес стратегията?

Снимка: Shutterstock

Тези теми ще засегнат в трети дискусионен панел Любомир Любенов, мениджър сътрудничество с клиенти, ,,Данон Сердика“ АД, Анелия Иванова, мениджър връзки с обществеността, ,,Филип Морис България“, Теодор Георгиев, ръководител ,,Право и съответствие“ в ,,Нестле България“ и ръководител ,,Устойчивост“ за ,,Нестле Югоизточна Европа“, Иван Димитров, главен инвестиционен стратег и портфолио мениджър на ОББ Асет Мениджмънт. Доц. д-р Марина Стефанова ще модерира панела.

Електромобили vs. ДВГ - бъдещето на мобилността

Инфраструктура: Готова ли е електропреносната мрежа, или тя ще се окаже препъни камъкът пред електрическата мобилност? Къде сме ние на глобалната карта на Електрическата мобилност?

Снимка: Shutterstock

Правят ли крачка назад електромобилите, или се готвят за скок, ще обсъдят в четвърти дискусионен панел експертите Ангел Сергеев, журналист в DizzyRiders и международен редактор в Motor1.com, доц. д-р инж. Дурхан Салиев, ръководител катедра ,,Двигатели, автомобилна техника и транспорт" във Факултет по транспорта при Технически университет, София, Никола Симон, VP Global Technology Officer в Melexis. Модератор на панела е арх. Любомир Станиславов, основател и управител, S Architectural Team.

На тези и още въпроси ще търсим отговори на 4 юни от 12:00 часа в Интер Експо Център. Събитието е с безплатен достъп, очакваме ви с предварителна регистрация тук.  

***
Генерален партньор: ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ АД. 

Основни партньори: Philip Morris BulgariaDanone България, ОББ.

С подкрепата на: Нестле България, RAICOMMERCE, photomateMELEXIS.

Институционален партньор е Българска стопанска камара, Clean&CircleИнститут за енергиен мениджмънт, Асоциация на индустриалния капитал в България.

Медийни партньори:  bTV Media Group BNT, Дарик радио.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ