Младите имат нужда от усещане за смисъл

Младите имат нужда от усещане за смисъл

Младите имат нужда от усещане за смисъл

Зорница Янкова е директор „Човешки ресурси“ в Аурубис България. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски“ с магистърска степен по трудова и организационна психология. Сертифицирана е като Senior HR Professional в САЩ през 2005 година, и ресертифицирана многократно след това. Професионалните й предизвикателства са свързани с проекти за мащабни трансформации и управление на промяната, развитие на хората, организационен дизайн и ефективност на процесите.В периода 2019 - 2022 г. е била член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора. Има дългогодишен опит в областта на управлението на Човешки Ресурси в  разнообразни индустрии и компании като HP / HPE, Scalefocus, Aurubis, Autodesk, Melexis, OMV. През последните години е работила основно в ИТ сектора, в регионални и глобални роли. От септември 2022 отново е част от екипа на Аурубис България, където развива политиките и ръководи всички процеси, свързани с хората.

Тя ще бъде част от дискусионния панел с тема Brain drain & brain gain с обратен знак във второто издание на форума Next Level HR 2023, организиран от Мениджър на 30 май в Sofia Event Center.

- Госпожо Янкова, какъв стил на лидерство търси поколението Z?

- Неформален и вдъхновяващ. Младите търсят каузи, принадлежност, усещане за споделеност. Имат нужда да виждат, че компанията, за която работят, е в синхрон с техните ценности, подкрепя техните проекти, каузи и вярвания. Търсят смислена, и динамична работа, която им носи удоволствие, в полза на обществото. Работа, която има директно подкрепящо и позитивно влияние върху живота им – техния, и този на близките им.  Като лидери можем да ги мотивираме само, ако им дадем усещането за смисъл, от което имат нужда.

- Как младите, които не желаят да са част от пазара на труда, да бъдат върнати на него?

- Като видят смисъл. Когато видят колеги, от които искат да се учат. Проекти, от които искат да са част. Каузи, в които вярват. Смисъл и ценност, които оставят след себе си. Когато бъдат предизвикани да бъдат част от нещо по-голямо, от дългосрочни инициативи, изпълнени със съдържание, и реален и измерим резултат. Проекти, които ги свързват с други хора, в които се чувстват част от среда и общност.

- Поколението Z какво очаква от работното си място и как в Аурубис го осигурявате?

- Очаква бързо кариерно и личностно развитие, интересна, предизвикателна работа, в която резултатите са видими и идват ежедневно. Важни са принадлежността към организацията и чувството за общност, баланс с личния им живот и свободното им време, гъвкавост на ангажиментите, включително на работното им място и време, свобода на решенията, ментори, от които да се учат и да чувстват близки. За нас в Аурубис всяка HR програма или инициатива, по която работим, е подчинена на това. От развитието на хората ни, привличането и първоначалното им обучение. През придобивките и условията, които предоставяме – свързани с грижа за хората ни и техните семейства. Където можем предоставяме гъвкавост – на работното време,  мястото на работа, разпределението на проектите и задачите.  

През програмите ни, свързани с децата на служителите ни. Визирам лятното училище, инициативите като “Гордея се с труда на моите родители” и „Отворените врати“, в които даваме възможност на хората да видят какво представлява производството и магията отвътре. През стажовете за студенти и ученици, практикантски програми, дългогодишната ни работа с Junior Achievement, неправителствени организации, свързани с развитието и разнообразието. До събитията, които организираме. Само така нашите служители имат свързаност с компанията и страхотни споделени моменти, като на годишния ни семеен празник, в който се събираме заедно с близките и колегите си, спортните турнири, които организираме, традиционния ни Велотур, зелените ни инициативи като “Красивото Средногорие”. Ние сме част от ежедневието и живота на служителите, като се опитваме да ги ангажираме с активно участие на общинските програми и инициативи в региона.

- За вас кой е новият начин на работа, който води до висока ангажираност, а в същото време до върхови резултати за бизнеса?

- Този начин на работа, който е обърнат към тях, и подчинен на техните нужди и потребности. Една организация е силна, когато подкрепя хората си и е част от това, което им се случва, и е важно за тях всеки ден. Когато подкрепя надеждите и мечтите им, оценява приноса им, търси индивидуалния и гъвкав подход към това да даде истински различен професионален живот.

Next Level HR 2023 ще се състои на 30 май от 12.30 ч. в Sofia Event Center. Събитието е с безплатен достъп, който можете да си осигурите чрез предварителна регистрация тук.

***

Oсновни партньори: B-Trust Mobile, ARS, Aurubis, Phillip Morris Bulgaria.

С подкрепата на: ManPower.

Институционални партньори са Българска стопанска камараФренско-Българска търговска и индустриална камара;  Германо-Българска индустриално-търговска камара.

Медийни партньори: bTV Media Group , Dir.bg,  BNT

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ