Събития

Работим от понеделник до четвъртък

Работим от понеделник до четвъртък

Работим от понеделник до четвъртък

Мария Стоева ръководи направление „Продажби и Бизнес развитие“ на ManpowerGroup България. Редом с това е ангажирана пряко и с функциите „HR проучвания“ и „Развитие на хора“ в организацията. Като част от водещата компания за решения в областта на човешките ресурси, както по света, така и у нас, Мария и екипът й имат възможност да виждат пазара на труда от птичи поглед, да оценяват и развиват стотици организации и хиляди таланти всяка година. Следят и изучават активно тенденциите в HR света, работейки с компании от всички индустрии, размери и региони в страната. Съавтор и водещ на видео подкаста „HR Navigator“, лектор на редица HR и бизнес конференции и автор на статии.  Тя ще бъде модератор на дискусионния панел с тема Reinventing engagement на Next Level HR 2023, организиран от Мениджър на 30 май в Sofia Event Center.

- Какъв е опитът на Manpower с 4-дневната работна седмица?

- Изключително щастлива съм, че ще имам възможност да бъда модератор на панел „Reinventing engagement“ на събитието Next Level HR, защото темата за ангажираността, удовлетворението и отдадеността на хората е ключова в работата ми през последните няколко години – и като лидер на организация, и като доверен HR консултант на други работодатели.

Именно поради второто – да бъдем доверен консултант за работещи HR практики, за мен е изключителна привилегия, че компанията ни проправя път към работата на 4-дневен режим в Югоизточна Европа. Работим на 32-часова работна седмица, от понеделник до четвъртък, от вече година и половина. От перспективата на времето мога да кажа, че това е различен начин не само на работа, но и на живот – в работата си всеки от колегите се старае да бъде по-ефективен, да получи търсен ефект по по-разумен и бърз начин, да намери краткия път към финализирането на всяка задача, да използва активно възможностите на новите технологии, за да може през свободния си петък да се погрижи за себе си или близките си. Имаме време за своите интереси и хобита, за допълнително образование, за спорт, за почивка, което ни прави много по-концентрирани, удовлетворени, ефективни и фокусирани през четирите работни дни от седмицата.

- Как стигнахте до решението да въведете официално новия модел на работа?

- Нашите решения и услуги са почти напълно зависими от хората, които работят при нас. Ние имаме малко и лимитирани инструменти и продукти, при които човешката намеса не е необходима. Усетихме ясно нуждата от това колегите ни да бъдат отпочинали, да имат време за себе си, за да бъдат ментално, емоционално и физически здрави. Затова решихме, че ще си подарим най-ценния ресурс – време. Това беше и нашият начин да преминем отвън обичайните разбирания за отговорност, автономност и гъвкавост. Това безспорно е най-голямата, но все пак е само една от стъпките, които направихме в тази посока.

Освен това за нас е важно не само да разказваме и консултираме по отношение на новаторски практики за управление на хора, но също така да ги пробваме, предизвикваме, изпитваме и утилизираме, така че да можем да ги внедряваме успешно и при компаниите, които ни се доверяват.

- За кои бизнеси бихте препоръчали 4-дневната работна седмица?

- Често срещаме скептици на идеята. И много от тях са прави – тя не би работила, ако организация смята, че може директно и автоматично да я приложи. „От тази седмица работим само 4 дни“ е кратък път към 20% по-малко свършена работа в края на седмицата. През изпълнения с 4-дневни седмици през май организациите усещат това лесно. Преди всичко преминаването на 4-дневен режим на работа следва да се разглежда като процес.

Затова препоръчваме 4-дневния модел на работа само на компании, които са изключително насочени към ефективност (не ефикасност), оптимизация на процеси и работни модели, използване на технологиите на днешния ден максимално добре. Това е едната страна на монетата – инфраструктурата, която компанията създава. От другата страна, е културата на компанията и хората в нея – ако организацията работи с отговорни професионалисти, процесът е лесен, ако ли не – то следва това да бъде фокусът й на развитие. Когато нивото на отговорност е високо, тогава не е опасно (напротив, важно е) и нивото на свобода и автономност да бъде високо. А 4-дневният работен режим на работа е именно това – право на избор, гъвкавост, доверие.

- Кои са дейностите и типове служители, за които 32-часовата работна седмица не е приложима?

- Краткият отговор е, че този модел на работа не би бил подходящ за онези компании и позиции, при които и 5-дневният режим на стандартно работно време също не е приложим. За болници, производства с непрекъснат цикъл на работа и ритейлъри, например,  този режим на работа е очевидно невъзможен. При всички останали е процес – въпрос на инфраструктура, готовност, ценности, екип, лидерски стил и преди всичко, желание.

Next Level HR 2023 ще се състои на 30 май от 12.30 ч. в Sofia Event Center. Събитието е с безплатен достъп, който можете да си осигурите чрез предварителна регистрация тук.

***

Oсновни партньори: B-Trust Mobile, ARS, Aurubis, Phillip Morris Bulgaria.

С подкрепата на: ManPower.

Институционални партньори са Българска стопанска камараФренско-Българска търговска и индустриална камара;  Германо-Българска индустриално-търговска камара.

Медийни партньори: bTV Media Group , Dir.bg,  BNT

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ