ББР ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити

ББР ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити

ББР ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити

Българската банка за развитие /ББР/ ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити. Това обяви в комплекс "Златни пясъци" изпълнителният директор на финансовата институция Владимир Георгиев. Заедно с председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров той представи Програмата за подпомагане на бранша на среща с представители на сектора от Северното Черноморие, предава БТА. 

"Целта на банката е кредитите да бъдат максимално изгодни за кандидатстващите и да покриват колкото може повече възможности и нужди на бранша", уточни Георгиев. 

Програмата е с лимит от 40 милиона лева, като тя ще действа до изчерпване на средствата. Хотелиерите могат да кандидатстват за максимум 750 хиляди лева, а ресторантьорите - за 500 000 лева. Предвиден е и гратисен период за кредитополучателите. За ресторантьорите е една година, а за хотелиерите - 18 месеца. 

"Размерът на лихвите ще зависи от кредитния рейтинг на получателя. Значение ще има и обезпечението, което осигурява кредитополучателят. Кандидатите за заеми трябва да представят и финансови анализи плюс прогноза за очакваните парични потоци. За кредит могат да кандидатстват и хотелиери, затворили по време на пандемията", уточни Георгиев. 

Близо 80% от кредитния портфейл на ББР - около 2 милиарда лева, са в няколко големи кредитополучатели, каза още Георгиев. По думите му, сега новата управа на банката се опитва да промени тази политика и да се пренасочи към подкрепа на малки и средни предприятия, като се обмислят още секторни програми, аналогични на тази за туризма. 

"Проблем е и това, че банката няма клонова мрежа в страната, така че всеки кандидатстващ за кредит трябва да идва до София", допълни Георгиев. Според него, това е причината да се обмисля дигитализиране на услугите на ББР и даване на възможност да се кандидатства за заем по електронен път. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ