БФБ напуска Националната комисия по корпоративно управление с обвинения в лобизъм

БФБ напуска Националната комисия по корпоративно управление с обвинения в лобизъм

БФБ напуска Националната комисия по корпоративно управление с обвинения в лобизъм

Българска фондова борса напуска Националната комисия по корпоративно управление (НККУ), при това, със сериозни обвинения към Комисията.

"С действията и изказванията си през последната половин година НККУ тенденциозно погазва принципите на доброто корпоративно управление, заради които на практика беше създадена и открито прокарва частни лобистки интереси.", посочват от БФБ в съобщение, разпространено до медиите

„Считаме за недопустимо подобно поведение на организация, чиято идеология трябва да е въвеждането на водещи практики за добро корпоративно управление. Това уронва престижа на НККУ пред компаниите, в полза на които равнопоставено трябва да работи пред българската и европейска инвестиционна общност и пред обществото като цяло. Затова в БФБ смятаме, че НККУ в този си вид и с този начин на работа е контрапродуктивна и изпразнена от съдържание, поради което прекратяваме членството си в нея.“, каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Независимо, че напуска Комисията, БФБ ще продължи да работи активно за насърчаване на прилагането на добрите практики за корпоративно управление сред публичните компании, да следва Националния кодекси да изчислява индекса за корпоративно управление CGIX (Corporate Governance IndeX).

Припомняме, че Българска фондова борса заедно с Комисия за финансов надзор, с подкрепата на Световната банка и Международната финансова корпорация (IFC), създадоха НККУ преди 11 години. БФБ дори председателстваше комисията за период от четири години, до края на 2019 г. преди начело на НККУ да застане Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИБ). Под егидата на БФБ беше създаден индекса CGIX, който институцията изчислява вече 9 годинии. Бяха проведени и редица обучения и форуми за популяризиране на различни аспекти на доброто корпоративно управление, сред които най-значимият беше 22-рата Европейска конференция за корпоративно управление в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., посочват от БФБ и уточняват, че са депозирали заявлението си за прекратяване на членството си в организацията.

Комисията е постоянно действащ независим орган, чиято основна задача по устав е да насърчава утвърждаването на добрите практики в областта на корпоративното управление, за да подпомогне дружествата да привлекат капитал и подобри тяхното представяне на пазара. Оперативно се ръководи от Председател на Управителния съвет, който се избира между членовете на съвета за срок от 3 години. В момена председател е Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИБ).

"Мениджър нюз" потърси и очаква коментар от НККУ с въпроса към кого са насочени обвиненията в лобизъм и какво конкретно се визира с тях. Отговорът ще бъде публикуван допълнително.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ