ЕС и Великобритания договориха първо споразумение за финансовите услуги след Брекзит

ЕС и Великобритания договориха първо споразумение за финансовите услуги след Брекзит

ЕС и Великобритания договориха първо споразумение за финансовите услуги след Брекзит

Европейският съюз и Обединеното кралство се споразумяха  за нов пакт за финансовите услуги, който ще им позволи да си сътрудничат в сферата на регулациите, но засега не подобрява достъпа на Лондонското сити до блока, предаде Си Ен Би Си.

Британското финансово министерство съобщи, че двете страни са договорили „Меморандум за разбирателство“, които ще определи условията, при които регулаторите от ЕС и Обединеното кралство споделят информация.

От Брюксел обаче заявиха, че меморандумът няма автоматично да позволи на голямата британска финансова индустрия да започне отново да продава продукти и услуги на клиенти от ЕС.

Експерти от бранша казват, че макар рамковия договор да е полезен, тъй едва ли ще осигури на британските банки и брокери достъп до европейския пазар, сходен на този, който Обединеното кралство имаше преди напускането на блока.

„Това е малко вероятно да постави солидни основи за масов трансграничен бизнес“, коментира Саймън Морис от правната кантора CMS

Влиянието на Брекзит върху финансовата индустрия се усети още през януари, след като над 6 млрд. евро дневна търговия напусна Лондон и се прехвърли в платформи, базирани в ЕС.

Като допълнителен удар за британския финансов сектор. Брюксел обмисля пренасяне на клиранга на деривати в евро в рамките на блока – една сфера, в която Лондон продължава да играе ключова роля.

Обявеният меморандум е сходен с този, които ЕС вече има със САЩ за организиране на редовни, неформални и необвързващи срещи на финансовите регулатори, на които се обсъждат нови правила и вяскакви разногласия..

Досега ЕС отказа да предостави какъвто и да е дългосрочен пряк достъп на финансови фирми от Великобритания към пазара на блоа.

„Като цяло, за инвеститорите в британските финансови услуги по-голямата степен на сътрудничество между Европа и Великобритания може да бъде разглеждана само в позитивна светлина“, коментира Алън Късти от Lazard Asset Management.

„Все още обаче има усещането, че Великобритания трябва да продължи да пробива собствен път в случай на промяна на нагласите“, добави той.

Бившият британски еврокомисар Джонатан Хил заяви тази седмица, че Обединеното кралство не трябва да чака достъп до пазарите в ЕС, а да се фокусира върху това да направи Лондонското сити по-привлекателно за международните инвеститори.

„Постигането на еквивалентност с ЕС е от съществено значение, но това не трябва да ни отклонява от истинското предизвикателство – да направим Лондон и други финансови столици в Европа по-конкурентоспособни спрямо бързо растящите пазари в САЩ и Азия“, коментира Даниел Пинто, главен изпълнителен директор of Stanhope Capital.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ