НАП променя подхода към некоректните данъкоплатци

НАП променя подхода към некоректните данъкоплатци

НАП променя подхода към некоректните данъкоплатци

Данък "уикенд" няма да се плаща за мобилни телефони и лаптопи, но данъчните власти ще следят дали броят на устройствата в дадена фирма съответства на броя на служителите и дейността й. Това стана ясно по време на семинар, посветен на промените в данъчно-осигурителното законодателство от догодина.

От приходната агенция планират радикална промяна в подхода към некоректните данъкоплатци, предаде БНР. Ако те доброволно коригират неправилните данни, няма да търпят санкции. 
Националната агенция за приходите проверява 5000 фирми, които не са декларирали т.нар. "данък уикенд", съобщи говорителят на данъчните Росен Бъчваров. За тези компании има ясни доказателства, че служебно имущество се използва и за лични цели, въпреки че е приспаднат целият данъчен кредит: 

Това, което иска НАП да направи, е не да направи ревизия, да обложи компанията с лихвите за пет години назад и да събира принудително тази сума, продавайки, ако щете, имуществото. Идеята е самата компания да намери разумната граница какво е съотношението  - лично и служебно ползване и да начисли дължимия данък сама, каза Бъчваров. 

Тъй като нормативната уредба вече изисква по-стриктно деклариране на данък "уикенд", данъчните препоръчват още в началото да се избере съотношение - в часове, изминати километри за автомобил или определена площ за имот. Например декларира се, че една кола се използва пет дни в седмицата служебно и два - за лични цели.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ