Ръст на борсите в Европа на фона на засилването на промишлената активност в Еврозоната*

Ръст на борсите в Европа на фона на засилването на промишлената активност в Еврозоната*

Ръст на борсите в Европа на фона на засилването на промишлената активност в Еврозоната*

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се възстановиха в ранната търговия в петък на фона на изненадващият ръст на активността в промишления сектор на Еврозоната, който засенчи притесненията около търговската сделка между САЩ и Китай, предаде Рoйтерс.

Общият европейски индекс STOXX 600 се повиши с 1,65 пункта, или 0,41%, до 403,87 пункта. Въпреки това бенчмаркът е на път да запише първия си седмичен спад от седем седмици насам. Немският DAX регистрира ръст от 5,60 пункта, или 0,04%, до 13 143,30 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 70,52 пункта, или 0,97%, до 7 309,07 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 13,87 пункта, или 0,24%, до 5 896,08 пункта.

Промишленият PMI индекс на Еврозоната се повиши до 46,6 пункта през ноември от 45,9 пункта месец по-рано. Резултатът продължава да е дълбоко под границата от 50 пункта, която разделя експанзията от свиването, но новината бе приета с оптимизъм от пазарите, които очакваха нивото през ноември да достигне 46,4 пункта.

PMI индексът, измерващ активността в сектора на услугите, обаче се понижи до 51,5 пункта от 52,2 през миналия месец, като очакванията на анализаторите бяха за ръст до 52,4 пункта. Това е най-слабата експанзия във водещият сектор в Еврозоната от началото на 2019 г.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Еврозоната, остана близо до нивото на стагнация, отчитайки понижение до 50,3 пункта през ноември от 50,6 пункта през октомври. Анализаторите очакваха ръст до 50,9 пункта. Въпреки това, задържането на индекса над границата от 50 пункта се прие позитивно от пазарите.

„Данните за PMI показват оптимизъм и пазарни очаквания, че подписването на т. нар. „първа фаза“ от търговското споразумение все още е възможно“, коментира Тийве Мевисен, старши пазарен икономист от Rabobank.

„Имайки това предвид, все още не сме видели каква ще бъде реакцията на Китай към приетият от Конгреса на САЩ законопроект в подкрепа на протестиращите в Хонконг. Това ще внесе ново напрежение в преговорите и ще ги усложни допълнително“, добавя той.

Днес китайският президент Си Цзинпин заяви, че Китай иска да работи за постигането на първоначално търговско споразумение със САЩ и че се опитва да избегне нова ескалация на напрежението. Това изказване допринесе за облекчаване на страховете, че сделката между Пекин и Вашингтон може да пропадне.

Предстои да се разбере дали американският президент Доналд Тръмп ще подпише законопроекта за Хонконг или ще му наложи вето.

Междувременно акциите на италианската медийна групa Mediaset поскъпнаха с 1,79%, след като Ройтерс съобщи, че френският медиен конгломерат Vivendi е готов да продаде дела си във фирмата на загуба, за да край на правни диспути между двете компании, които продължават от няколко години.

Трети пореден ден на спад за Dow

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса записаха понижения в четвъртък, докато инвеститорите анализираха последните новини за търговската война между САЩ и Китай, предаде Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете спад от 54,80 пункта, или 0,20%, до 27 766,29 пункта. Широкообхватният Standard & Poor’s 500 се понижи с 4,92 пункта, или 0,16%, до 3 103,54 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq изтри 20,52 пункта от стойността си, или 0,24%, завършвайки сесията при ниво от 8 526,73 пункта. Това е трети пореден ден на спад за Dow и съответно най-дългата низходяща серия от август насам. На бечмарка натежаха загубите на Boeing и Procter & Gamble, чиито акции поевтиняха съответно с 1,21% и 1,59%.

„САЩ и Китай не знаят какво да правят с търговската сделка”, коментира Ранди Фредрик, вицепрезидент на търговията и дериватите в Charles Schwab.

„Всеки ден е нещо различно. Един ден са близо до сделка, а на следващия не са. Докато слуховете продължават да се носят и двете посоки, пазарът няма да знае как да реагира. Нещата са объркващи.“, добавя той.

По време на телефонен разговор, за който се смята, че е проведен в края на миналата седмица, китайският вицепрезидент Лю Хъ е поканил американския търговски представител Робърт Лайтайзър и финансовия министър на САЩ Стивън Манучин в Пекин, където да продължат преговорите, предаде „Уолстрийт Джърнъл“.

До момента не е ясно дали от САЩ са приели поканата на Лу. Изданието обаче посочва, че американските търговски представители са склонни да се срещнат с китайските си колеги. По същото време „Саут Чайна морнинг пост“ съобщи, позовавайки се на близък до администрацията на Тръмп източник, че двете страни са на „прага“ на подписването на сделка.

Новините идват на фона на приетият от Конгреса на САЩ законопроект в подкрепа на протестиращите в Хонконг. От Пекин реагираха остро на решението и обвиниха САЩ в намеса във вътрешните работи на Хонконг и Китай.

Междувременно от Си Ен Би Си съобщиха, че Charles Schwab Corporation води преговори за придобиването на TD Ameritrade. Акциите на двете компании поскъпнаха съответно с 7,33% и 16,92%. Евентуалната сделка ще създаде фирма с общи активи на стойност 5 трлн. долара.

Разнопосочна търговия в Азия

Основните борсови индекси на пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион не успяха да намерят единна посока в последната сесия за седмицата на фона на противоречивите сигнали около търговските преговори между САЩ и Китай, предаде Маркетоуч.

В четвъртък Министерството на търговията на Китай опита да разсее слуховете, че търговските преговори между двете най-големи икономики в света са в безизходица, като негов говорител заяви, че Пекин се е ангажирал с продължаването на дискусиите по основните проблеми.

Инвеститорите обаче останаха предпазливи на фона на новините от седмицата, включително приетия законопроект от Конгреса на САЩ в подкрепа на протестиращите в Хонконг.

„Крайният срок за влизане в сила на новите мита за китайския внос на 15 декември все още тежи на пазарите“, коментира Куинси Кросби, главен пазарен стратег в Prudential Financial.

„Пазарът има нужда от потвърждение, че няма да има нова ескалация на търговската война“, добавя той.

На този фон континенталният китайски бенчмарк Shanghai Composite се понижи с 18,35 пункта, или 0,63%, до 2 885,29 пункта, докато по-малкият Shenzhen Composite отчете спад от 23,72 пункта, или 1,45%, до 1 607,51 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng напредна с 128,20 пункта, или 0,48%, до 26 595,08 пункта.

Водещият индекс на токийската фондова борса Nikkei 225 записа ръст от 74,30 пункта, или 0,32%, до 23 112,88 пункта.  Акциите на Z Holdings, собственик на портала Yahoo Japan, поскъпнаха с 3,95%, докато тези на Nintendo поевтиняха с 3,51%, след като Morgan Stanley понижи рейтинга си за книжата на компанията.

Южнокорейският измерител Kospi се повиши с 5,36 пункта, или 0,26%, до 2 101,96 пункта, на фона на печалби в технологичния сектор, където акциите на Samsung и SK Hynix поскъпнаха с 1,18% и 0,99%.

В Австралия ASX 200 регистрира ръст от 36,90 пункта, или 0,55%, до 6 709,80 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха предимно повишения в ранната търговия. Основният бенчмарк SOFIX отчете ръст от 0,43 пункта, или 0,08%, до 550,43 пункта. BGBX40 напредна с минималните 0,01 пункта, или 0,01%, до 108,69 пункта. BGTR30 се повиши с 0,16 пункта, или 0,03%, до 493,34 пункта. BGREIT регистрира спад от 0,12 пункта, или 0,09%, до 128,94 пункта.

 

*Информацията е актуална към 13:25 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ