Ще бъдат ли национализирани игрите на щастието?

 Ще бъдат ли национализирани игрите на щастието?

Ще бъдат ли национализирани игрите на щастието?

Лотарийните игри, превърнали мечтата за бързо забогатяване в „национален спорт“ чрез прословутото търкане на билетчета да преминат изцяло към държавата – това е новата битка на лидера на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов, която се развива във възходяща градация в рамките на часове. Тя бе оформена като законопроект, огласен на сайта на Народното събрание в четвъртък следобед, а днес Симеонов се похвали и че вече има сериозна подкрепа. На среща тази сутрин, премиерът Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на спорта Красен Кралев подкрепили идеята му за преминаването на игрите на щастието към Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“. В момента лотариите с търкане на билетчета са частен бизнес, който преобладаващо се владее от фирми на Васил Божков-Черепа. "Първо обсъдих с министъра на финансите и министъра на спорта и получих подкрепа от тях. И изненадващо получих подкрепа от премиера", обяви Симеонов пред журналисти в парламента днес.

Изненадващо, защото „честно казано, не очаквах такава категорична подкрепа", допълни Симеонов. После допълни, че ще очаква подкрепа и от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Какво предвижда законопроектът

Вички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено (вид игра с числа - бел.ред.) и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на лиценз, предвижда законопроектът на Симеонов и още шестима депутати, качен на сайта на парламента. А издадените към момента лицензи за тези игри ще трябва да се върнат на регулатора - Държавната комисия по хазарта (ДКХ) до три месеца след влизането в сила на закона, пише още в документа. На практика, това означава частните фирми, които в момента организират подобен тип лотарии да прекратят дейността си до 3 месеца от влизането в сила на закона.

Също така частните лотарии ще трябва да изплатят всички спечелени до момента печалби в рамките на година и половина от прекратяването на лицензите им, гласи още законопроектът. В него е заложена и идеята на Валери Симеонов от 2018 г. да се ограничат продажбите на лотарийти билети само в обекти, които са лицензирани. Към нея е добавено предложение тези места да се третират по специални режим на игралните зали и казина – например, да бъдат на не по-малко от 300 метра от училища.

"Патриотите", сложили подпис под законопроекта,  предлагат още ръководството на държавния тотализатор да се назначава не само от министъра на спорта, както е в момента, а и от министъра на финансите като гаранция за финансовата отговорност.

Национализация или монопол

Проученият до момента опит в други държави сочи, че на доста места е установен подобен тип държавен монопол при игрите на щастието, заяви в свой ред финансовият министър Владислав Горанов.

Той потвърди за срещата сутринта при Борисов по хазартния казус. „Имахме по искане на г-н Симеонов сутринта среща при премиера във връзка с предложената от него инициатива. Чуха се позициите на Министерство на младежта и спорта ,че подобна промяна ще осигури допълнителен ресурс за спорта. Ако сегашният пазарен дял на подобен тип хазарт, говорим за лотариите, се съсредоточи върху държавното дружество, би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията. Българският спортен тотализатор освен данъците, които плаща към държавата, финансира с немалък процент от постъпленията си българския спорт с трансфери към Министерство на младежта и спорта“, обясни Горанов и подчерта, че предлагания от Валери Симеонов нов модел по-скоро трябва да се нарича установяване на монопол, а не национализация.

„Опитът, който в момента проучваме, за да си изградим окончателно позиция показва, че в доста държави е установен за този тип игри пълен държавен монопол. Не виждам пречка това предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си. То има и доста териториални звена. Знаем Българският спортен тотализатор организира цифрови игри, има териториални поделения, много пунктове. Не виждам пречка той да може да предложи подобно покритие на този вид игра. В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно. Особено при хазарта разхода за едни, е приход за други“, каза още министърът. Той смята да предложи и превръщането на комисията по хазарта в едноличен орган. "Очевидно и първоначалните анализи са такива – комисията допуска противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа и трябва да бъдат изправени“, заяви още Горанов. Министърът уточни, че това ще бъде направено до месец. Но не видя пречка сегашният ръководител да остане на поста си.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ