Защо един от най-големите пенсионни фондове продава акции на Intel, Apple и Qualcomm

Защо един от най-големите пенсионни фондове продава акции на Intel, Apple и Qualcomm

Защо един от най-големите пенсионни фондове продава акции на Intel, Apple и Qualcomm

Един от най-големите пенсионни фондове в света е предприел значителни промени в инвестициите си в технологички акции към края на 2021 г., пише американското издание Barron's.

Нидерландският пенсионен фонд PGGM е намалил инвестициите си в гигантите Apple, Intel и Qualcomm през четвъртото тримесечие на миналата година за сметка на придобиване на повече акции на Nvidia, показват документи към Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ.

PGGM, която управлява активи на стойност 327 милиарда долара към 31 декември, не коментира директно борсовите сделки. „PGGM има пасивна стратегия за акции, така че нямаме конкретна гледна точка за конкретни компании“, се казва в изявление на фонда.

Фондът е продал 1,1 млн. акции на Apple преди края на 2021 г., оставайки с 3,6 млн. акции на производителя на iPhone. Акциите на компанията нараснаха с 34% през 2021 г., надминавайки ръста от 27% на индекса S&P 500. От началото на тази година обаче акциите на Apple са поевтинели с 3%, а индексът S&P 500 е надолу с 5,6%.

През януари Apple достигна пазарна капитализация от 3 трлн. долара, като някои анализатори дори прогнозираха, че компанията може да достигне капитализация от 4 трлн. долара.

„Търсенето на продукти и услуги на Apple изпреварва предлагането. Когато ситуацията с веригите на доставки се нормализира, продажбите и маржовете на Apple ще нараснат“, коментира анализатори на Citi.

Акциите на Intel се представят далеч по-скромно, като от началото тази година те са поевтинели с 6,8%, следвайки спад от 3,4% през 2021 г.

Миналата година анализаторите бяха скептично настроени към Intel, след като разходите на компанията нараснаха значително под управлението на новия главен изпълнителен директор Патрик Гелсингър, който през юли заяви, че фирмата ще увеличи пазарната си стойност „тройно или четворно“.

PGGM продаде през 2021 г. 205 хил. акции на Intel, свивайки дела си в компанията до 1,3 млн. книжа.

Пенсионният фонд е продал още 223 317 акции на Qualcomm, запазвайки 509 533 книжа в компанията. През 2021 г. акциите на Qualcomm поевтиняха с 20%, а от началото на тази година – с 1,9%.

Предвид всичко това, промяната в позициите на PGGM не изглежда странна. За разлика от другите два производители на чипове, Nvidia е сред най-добре представилите се през 2021 г. компании. Нейните акции поскъпнаха със 125% през миналата година, макар че през януари книжата й изгубиха 17% от стойността си.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ