„Ако се подчините, ще бъдете в безопасност" – появи се запис от конфронтацията между иранските сили и британския кораб

 „Ако се подчините, ще бъдете в безопасност – появи се запис от конфронтацията между иранските сили и британския кораб

„Ако се подчините, ще бъдете в безопасност" – появи се запис от конфронтацията между иранските сили и британския кораб

Появи запис от радиообмена между иранските военноморски сили и британската фрегата „Монтроуз”, придружаваща танкера „Стена Имперо“, който бе задържан в петък от Техеран, предаде Би Би Си.

На записа се чува как от иранския катер казват на фрегата „Монтроуз”, че искат да инспектират танкера от съображения за сигурност. След това може да се чуе как иранците казват на кораб, за които се смята, че е „Стена имперо“, да промени курса си и че ако се подчини ще бъде в безопасност.

В този момент фрегата „Монтроуз” се идентифицира и казва на танкера: „След като изпълнявате транзитно преминаване през международен проток, съгласно международното право вашето преминаване не трябва да бъде нарушавано или възпрепятствано.“

След това от фрегатата търсят потвърждение от иранския катер, че „не възнамерява да наруши международното право“, като задържи танкера.

Танкерът „Стена Имперо“ бе задържан от военноморските сили на Иран в петък по обвинения в „неспазване на международното морско право“. Танкерът, който е собственост на шведската компания Stena Bulk, е с 23-ма души екипаж, сред които индийци, руснаци, латвийци и филипинци. От компанията поясниха, че членовете на екипажа са в добро здраве.

Около час и половина след задържането на „Стена Имперо“, е бил задържан и втори танкер – „Месдар", плаващ под либерийски флаг, чийто курс е бил пренасочен към Иран. Британският оператор на плавателния съд потвърди, че на борда се качила въоръжена иранска охрана, но впоследствие тя е напуснала и корабът е възобновил първоначалния си курс към Саудитска Арабия.

Задържането на танкера доведе до ескалация на напрежението между Иран и Великобритания, като британският външен министър Джеръми Хънт предупреди за сериозни последствия, ако корабът не бъде освободен. Очаква се Обединеното кралство да призове ООН и ЕС да върнат санкциите срещу Техеран, отменени през 2016 .г след подписването на иранското ядрено споразумение.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ