Китай с първа военно-тренировъчна база в Афганистан

Китай с първа военно-тренировъчна база в Афганистан

Китай започна да строи първата си военно-тренировъчна база в провинция Бадахшан в Североизточен Афганистан в рамките на засилващото се сътрудничество с Кабул в борбата с тероризма. Това пише вестник "Саут Чайна морнинг пост", цитиран от ТАСС. Изданието се позовава на свои източници.

"Строежът на базата започна. Китай ще прехвърли там най-малко един батальон с въоръжение и оборудване за учебна подготовка на афганистанските си колеги", заявява пред изданието единият от източниците, съобщава БТА.

Базата ще бъде разположена във Ваханския коридор, който представлява тясна ивица в планините, граничеща с три страни: Таджикистан на север, Пакистан на юг и Синцзян-уйгурския автономен район на Китай на изток. В населения предимно с мюсюлмани Синцзян действат сепаратистки групировки, свързани с международна терористична и ислямистка нелегална дейност.

Както отбелязва вестникът, това ще бъде първият случай на военно присъствие на Китай на територията на съседен Афганистан. Миналата година Пекин разположи първата си военно-логистична база в чужбина в Джибути на източния бряг на Африка. Но засега основата на базирания там контингент са инженери и строители, заети с инфраструктурата. Базата в Афганистан трябва да играе съвсем различна стратегическа роля заради близостта си до Синцзян, където през последните години имаше нападения на ислямски терористи.

По мнение на наблюдатели военният лагер се създава и финансира от Пекин, за да предотврати проникване в Китай на бойци от уйгурите и други екстремисти, преминали подготовка и получили опит във воденето на бойни действия в редиците на терористичната групировка "Ислямска държава". Наред с това Китай изхожда от необходимост да гарантира сигурността по трансграничните търговско-транспортни коридори на проекта "Един пояс, един път".

Китайското министерство на отбраната досега не е потвърждавало официално планове да бъде създадена китайска база в Афганистан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ