Сирия: Оланд се колебае дали да приеме Путин в Париж

Сирия: Оланд се колебае дали да приеме Путин в Париж

Сирия: Оланд се колебае дали да приеме Путин в Париж

Френският президент Франсоа Оланд заяви вчера, че се колебае дали да приеме руския президент Владимир Путин при следващата му визита в Париж, предава Франс прес. Посещението е насрочено за 19 октомври.

Питам се ще бъде ли полезно това (срещата с Путин)? Необходима ли е? (…) Можем ли да направим нещо, което да го принуди да прекрати това, което прави с военно-въздушните си сили заедно със сирийския режим – бомбардровките н Алепо и населението му?, казва Оланд в интервю, което ще бъде излъчено днес.

„Ако го приема, ще му кажа, че това е неприемливо“, продължава Оланд, цитиран от руската секция на Би Би Си.

Според френския президент жителите на града са жертви на военни престъпления, а извършителите трябва да понесат отговорност, включително да бъдат изправени пред Международния наказателен съд.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Джон Кери също предложи действията на руската армия в подкрепа на сирийския режим да бъдат разследвани за военни престъпления.

В събота Русия наложи вето в ООН на френския проект за прекратяване на бомбардировките на Алепо.

В четвъртък външният министър Сергей Лавров съобщи за планираната среща на Путин и Оланд в Париж и отбеляза, че тя ще има голямо значение, тъй като двамата ще обсъждат и регулирането на кризите в Сирия и Украйна. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ