България се изкачва до 39-та в света като пазар за развитие на таланти

България се изкачва до 39-та в света като пазар за развитие на таланти

България се изкачва до 39-та в света като пазар за развитие на таланти

България се изкачва с 9 позиции нагоре до 39-та в света в класация на най-добрите пазари на труда за намиране, наемане и задържане на умения в глобален мащаб. Изследването е на ManpowerGroup Solutions и е озаглавено "Индекс на работната сила 2018" (Total Workforce Index™ 2018). 

Ирландия, Норвегия и Великобритания са най-добрите места за таланти, според него.

България заема 23-то място в регионалната класация на работната сила.

В постоянно усложняващия се глобален пазар достъпът до таланти с умения е приоритет за компаниите, които искат да изградят или разширят бизнеса си, припомнят авторите на анализа. По думите им "Индексът на работната сила" е единственият по рода си инструмент, който използва Big Data и експертна информация, за да сравни потенциала на работната сила на различни пазари, като оценява наличието на умения, ценовата ефективност и продуктивността на служители при временна и постоянна заетост в 75 държави.

В индекса при постоянна заетост страната ни заема 43-то място (две позиции нагоре в сравнение с 2017 г.) и 52-ро място (пет позиции нагоре спрямо 2017 г.) в индекса на работната сила при нетрадиционна заетост, която включва категории като неформална работа (т.нар. "Gig Economy" служители), работа на граждански договор и непълен работен ден и временна заетост.

Целия пазарен профил на България може да видите тук

Индексът използва патентована формула, която може да се приложи към най-належащите приоритети на организациите, касаещи работната сила. Те могат да варират от трудности, свързани със специфични секторни умения, и влиянието на нови регулации до гъвкави работни планове и променящи се заплати на отделни локации и във всички сектори – от енергетика до ИТ и производство.

РЕГИОНАЛНИ КЛАСАЦИИ

* Азиатско-тихоокеански регион. Хонконг, Нова Зеландия и Сингапур са най-добрите пазари за бизнес развитие в региона и света. Хонконг и Сингапур се класират високо заради по-големите си източници на таланти и подкрепата на гъвкави условия на работа в сравнение с пазари с нови данъчни политики и трудово законодателство.

* Америки. САЩ и Канада заемат първите две места в региона, заради зрялата си работна сила, следвани от Чили, Мексико и Пуерто Рико. В цяла Южна и Централна Америка микро пазарни промени и важни законодателни реформи могат да усложнят наемането на служители. Държавите, които заемат последните места в глобалния "Индекс на работната сила", са от този регион – Бразилия, Хондурас, Боливия и Венецуела. Само САЩ и Канада се класират в първите 10 позиции на съответно 4-то и 6-то място.

*EMEA. Първите пет държави от региона са Великобритания, Ирландия, Естония, Обединени арабски емирства и Израел. Всички те, с изключение на Израел, се класират на първите 10 глобални позиции. По-големият достъп до образование и увеличаващите се инвестиции в развитието на умения допринасят за потенциала на работната сила в региона.

...

Индексът на работната сила (TWI) използва патентована формула, за да измери доколко е лесно да се намери, наеме и задържи работна сила в конкурентни пазари на труда по света. TWI събира повече от 90 ключови фактора, свързани с наличието на умения, ценовата ефективност, регулациите и продуктивността на работната сила във всяка държава. За разлика от други индекси на работната сила TWI включва цялата работна сила на всяка държава, а не отделни сегменти. Включването на цялата работна сила взема предвид сегментацията, за да прегледа и анализира въпроси, свързани с работната сила при постоянна и нетрадиционна заетост, в допълнение на сумата от същите тези сегменти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ