2024 г.: Изкуственият интелект ще стане реалност на работното място

2024 г.: Изкуственият интелект ще стане реалност на работното място

 Как AI създава бизнес стойност в областта на преживяванията на служителите, ангажираността на клиентите, вътрешните бизнес процеси и иновациите

Преди малко повече от година на сцената се появи генеративният изкуствен интелект (Gen AI), който промени из основи начина, по който взаимодействаме с технологиите за първи път от появата на смартфоните. Истински впечатляващо е да се види как AI генерира бизнес стойност, особено в области като преживяванията на служителите, ангажираността на клиентите, вътрешните бизнес процеси и иновациите. Появата на нови технологии и инструменти, като Gen AI, включително копилоти, увеличава тази стойност експоненциално.

Неотдавнашното Глобално проучване на PwC за изкуствения интелект показа, че почти половината от очакваните до 2030 г. икономически ползи ще бъдат резултат от подобряване на продуктите и насърчаване на потребителския интерес. До 2030 г. приносът на изкуствения интелект може да достигне 9,9 % от БВП в Северна Европа и 11,5 % в Южна Европа.

В историята въздействието на технологиите винаги е зависело от качеството на тяхното управление. Международното сътрудничество е от решаващо значение за технологиите, които засягат живота и работата на всички — ето защо сме развълнувани да споделим Глобалното управление: Цели и поуки за AI — сборник, който разглежда управлението на изкуствения интелект в глобален мащаб, като се опира на наблюденията на различни международни институции и представя наши собствени цели и рамкови концепции. С навлизането в новото цифрово десетилетие AI предлага неограничени възможности, революционизирайки индустриите и допринасяйки за преодоляването на предизвикателствата в здравеопазването, търговията на дребно, производството, финансовите услуги и устойчивото развитие.

Тук, в Югоизточна Европа, вече сме свидетели на множество чудесни примери за създаването на бизнес стойност от AI.

Правителствата на Албания и Гърция използват асистенти с изкуствен интелект, които осигуряват бърз и ефективен достъп до информация за обществени услуги.

Сръбската търговска камара въведе BizChat — цифрова услуга, базирана на изкуствен интелект и първата в Европа, насочена към бизнес общността.

Застрахователната компания Laqo в Хърватия интегрира AI в съществуващ изцяло цифров застраховател, а в Словения застрахователната компания Zavarovalnica Triglav модернизира обслужването на клиентите си чрез управлявана от AI решения за автоматизация.

ИКЕА в България представи „София“ — асистент с AI, който подобрява пазаруването като преживяване.

В цял свят водещи компании използват инструментите на Microsoft за изкуствен интелект, за да предефинират преживяванията на клиентите и оперативните парадигми. От виртуалния асистент на Mercedes-Benz, който революционизира обслужването на клиенти, до инициативите за устойчивост на Ecolab, задвижвани от AI — спектърът от приложения на изкуствения интелект е обширен и трансформиращ. Успехът на Coca-Cola Hellenic Bottling Company в разширяването на операциите при намаляване на разходите илюстрира способността на AI да стимулира ефективността и иновациите едновременно. Партньорството на Microsoft с белгийската фармацевтична група UCB например позволява на нейните учени да откриват нови лекарства по-ефективно.

Като автоматизира задачите и действа като наш „втори пилот“, AI ни предоставя свобода да се съсредоточаваме върху дейностите с по-висока стойност и да постигаме повече. Това би могло да повиши световния брутен вътрешен продукт със 7 % за десетилетие и да помогне за компенсиране на очаквания спад на населението в трудоспособна възраст в Европа с 14,8 млн. души или 6 % до 2030 г.

От гледна точка на служителите AI повишава перспективите за професионално развитие и израстване в кариерата. Неотдавнашното проучване на тенденциите в работната сфера (Work Trend Index) подчертава недостига на квалифицирани кадри и значителните възможности за тези, които усвояват умения в областта на AI. Въпреки че 66 % от лидерите няма да наемат служители без умения за работа с AI, само 39 % от служителите получават обучение в областта на изкуствения интелект от своята компания и едва 25 % от компаниите планират да предложат такова обучение на служителите си през тази година. В резултат на това професионалистите се обучават сами.

За да се възползваме от възможностите на изкуствения интелект, трябва да създадем процъфтяваща екосистема и да направим изкуствения интелект достъпен за всички организации. Откритият и конкурентен пазар на AI е от съществено значение. Пълната стойност на изкуствения интелект ще бъде реализирана чрез интегрирането му в цялата икономика и разработването на приложения с AI.

Като се има предвид ролята, която изкуственият интелект ще играе в живота ни, иновациите, задвижвани от AI, трябва да бъдат балансирани с усилията за намаляване на рисковете и злоупотребите, като например дезинформация и дълбоки фалшификати, или опасения, свързани с неприкосновеността на личния живот, интелектуалната собственост и околната среда. Microsoft се отнася сериозно към тези въпроси и проектира AI отговорно, като надхвърля изискванията на законодателството за защита на личните данни и се съобразява с най-високите стандарти за сигурност, за да осигури безопасността на потребителите.

В заключение, истинската сила на AI се простира отвъд автоматизацията. Като възприемат AI, организациите могат да отключат потенциал, който стимулира иновациите, оптимизира операциите и дава тласък на растежа. AI не прилича на нито една технология, която сме използвали до момента. Организациите, които прилагат обмислен подход, ще бъдат водещи в тази ера на трансформация.

За да научите повече, посетете Официалния блог на Microsoft 1 и Официалния блог на Microsoft 2.

Автор: Кристина Тихонова, генерален мениджър на Microsoft за Югоизточна Европа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

OpenAI очаква загуба от около 5 млрд. долара тази година
ЕС планира да гласува на 4 октомври митата за вносните електрически превозни средства от Китай
Най-лесният начин за повишаване на емоционалната интелигентност
Израелската армия обяви, че е убила няколко командири на "Хизбула" в Южен Ливан
Супермоделът Наоми Кембъл получи забрана да ръководи благотворителна организация, харчела парите за спа и цигари
САЩ разследват покупката на около 200 радиостанции от милиардера Джордж Сорос
Дания оглави класация за качество на живота
АПИ: Може да се въведат винетки за Околовърстния път в София