5 начина да се възстановим финансово след празниците

5 начина да се възстановим финансово след празниците

5 начина да се възстановим финансово след празниците

Според различни източници, българите сме изхарчили между 2 и 2.5 милиарда лева за коледните и новогодишните празници, като има дни през декември 2017 година, в които сме давали по над 300 милиона лева за подаръци, ядене и пиене. Аз имах неблагоразумието да посетя голям магазин за детски играчки две седмици преди Коледа и станах свидетел на това как тълпи от родители опустошават щандовете и пълнят всяко свободно кътче на автомобилите си с подаръци.

В началото на 2018 година празниците вече са в историята, много хора са свършили парите за месеца, а следващата заплата е чак след месец. Ако и вие сте от тях, в тази статия ще ви предложа 5 бързи начина да се възстановите финансово и да посрещнете всичките си разходи.

  1. Да върнем подаръците, които не ни трябват

Ако ние сме били щедри и сме купили хубави подаръци на нашите близки и приятели, е голяма вероятността да сме получили много полезни и практични неща от тях. Случва се обаче да получаваме дублиращи се или не толкова нужни подаръци. Тогава може да ги върнем в магазина и да получим пари за тях. Дори това да не е възможно, може да ги заменим с други, които ще са ни по-полезни.

Сигурно си мислите, че това би наранило тези, от които сте получили подаръците, но нали всичко е в името на това те да носят радост и ние да сме щастливи. Ако те не ни харесват, а освен това и сме само с няколко петдесетачки до края на месеца, е по-добре да ги върнем. Нашите близки ще ни разберат, а и вероятно те вече са направили същото с част от техните подаръци.

  1. Да използваме ваучерите, които сме получили

Няма да повярвате колко много хора не ползват ваучерите, които са получили като подарък за Коледа. Те просто ги слагат в някое чекмедже и си казват, че когато ходят в този магазин, ще ги използват, и след това забравят за тях. Много често, когато ги намерят и решат да платят с тях, се оказва, че срокът им е изтекъл. На мен ми се е случвало много пъти.

Решението е просто – да използваме тези ваучери още сега. Ако финансовото ни положение е наистина тежко, може да ги продадем на някой с малка отстъпка от редовната цена. Ако сме само леко затруднени, може да си купим необходими неща с ваучера и така ще спестим пари, с които да покрием други нужди.

  1. Да погасим максимална възможна сума по кредитната карта

Сигурен съм, че последното нещо, за което си мислите след празниците са задълженията ви по кредитните карти, но не трябва да ги игнорираме, ако искаме да сме в добро финансово здраве. Тези дългове са с най-висок лихвен процент и е препоръчително да погасим възможно по-голяма част от тях.

Може да използваме кредитните карти като мостов инструмент, с който да преодолеем тежък месец като януари. Просто трябва да погасим задълженията си в 45-дневния гратисен период и после, ако ни ни потрябват още пари, може да ги изтеглим отново и да ползваме същия период на безлихвено плащане.

Ако постъпим както повечето хора и внесем само минимална сума по кредитната карта, дълговете ни ще растат и е възможно да минат години, преди да ги погасим напълно. През това време, ще сме платили значителни суми на банката, които може да използваме далеч по-разумно.

  1. Да взимаме нови кредити само в краен случай

Кредитите не ни правят по-богати, а напротив. Когато със заеми си купуваме вещи, само изглеждаме по-заможни, а всъщност това е инструмент на бедните и на средната класа, която иска да подражава на истински богатите. Това е така, защото колите, телефоните, техниката, мебелите, ремонтите и други подобни неща, се обезценяват бързо и намаляват нашата нетна стойност. В същото време, лихвите, които плащаме по банковите кредити намаляват възможността ни да спестяваме и инвестираме, т.е. да ставаме истински богати.

Всеки сам си решава, но за мен е оправдано да се теглят кредити само в два случая. Първият е ако това е абсолютно наложително и физическото ни оцеляване зависи от това. Когато няма какво да ядем, трябва ни животоспасяваща операция или ни е нужен покрив над главата, може да се обърнем към банката за заем. Вторият случай е когато използваме кредита като лост, с помощта на който ще увеличим нашето богатство. Например, ако инвестираме и получаваме доходност от 10%, а годишната лихва е 5%, заемът е оправдан.

  1. Ще се наложи да направим някои жертви

Може и да сме свикнали с някои глезотийки като гранде кафе лате за 5+ лева, вечеря в любим ресторант за 50+ лева и излизане в петък вечер за 100+ лева (финансирани от фонд „И аз съм човек“, разбира се), но щом сме стигнали до там да четем статии като тази, ще се наложи да направим някои жертви в името на финансовото ни здраве. Освен тези разходи, може да оптимизираме и други, които не са от първостепенна важност. Знам, че ще е трудно, но това ще ни научи на дисциплина и ще планираме внимателно харчовете в края на 2018 година.

Бонус съвет:

За да не стигате до сегашното си положение, може да направите нещо много просто и това е да създадете специален фонд „Коледа 2018“, в който да заделяте малки суми през тази година и ще сте напълно спокойни за вашите лични финанси в края на тази година. Ще ви дам пример. Ако сме планирали да похарчим 500 лева за коледните празници, може да заделяме само по 50 лева на месец от февруари до ноември (януари сме го отписали, така или иначе) и ще може да посрещнем спокойно тези светли християнски празници.

Успех и нека финансовата сила бъде във вас през 2018 година!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ