5 неща, които могат да бъдат и актив, и пасив

5 неща, които могат да бъдат и актив, и пасив

5 неща, които могат да бъдат и актив, и пасив

Има много хора в България, които предпочитат да спестят 1 лев, вместо да го похарчат и това да им донесе ползи за 5 лева в бъдеще. Именно това е разликата между активите и пасивите, които купуваме, а също и между бедните и богатите (като възможности и мислене) хора. В тази статия ще ви разкажа за 5 неща, които може да са и инвестиции, и обикновени разходи. Зависи как ги използваме.

1.Мобилен телефон

Когато си купуваме последен модел смартфон от висок клас на известна марка си мислим, че всичко е в реда на нещата и той ни „трябва“, защото (изберете си едно или няколко от следните оправдания): „Заслужил съм си го“ / “Всички имат такъв“ / “Какво пък толкова – ще го взема на изплащане“ / „Трябват ми точно тези функции, а в другите телефони ги няма“.

В този случай бъркаме нужда и желание, защото имаме нужда от надеждна връзка, дадени параметри и удобен дизайн, но искаме да впечатлим другите, да си повишим самочувствието, да не се делим от групата или нещо друго. Всъщност, не знам кога се учи в училище разликата между двете, но след 3-годишна възраст е добро време да започнем да обясняваме на децата си каква е разликата между „нужда“ и „желание“. Това ще им спести хиляди левове през живота им и ще ги направи доста по-успешни.

И така, ако просто искаме да си купим нещо, по-добре е да го направим, а мозъкът ни ще измисли оправдания за покупката. За да е истински актив обаче, един мобилен телефон трябва да има функциите и характеристиките, които ни трябват, за да може да ни е максимално полезен в работата или бизнеса ни. Всичко останало е детинско и си хвърляме парите на вятъра в бързо обезценяващи се пасиви, което ни прави по-бедни.

2. Непрекъснати ремонти вкъщи

Почти всеки трети потребителски кредит отива за ремонт вкъщи, а като се добавят и поправките със собствени средства, се получава една наистина огромна сума. Интересно е, че желанието за реновиране на жилището не зависи от стандарта на живот на човека, както и от местоположението, състоянието и възрастта на имота. Дойдат ли първите топли дни през пролетта, отвсякъде започва да се чука, трещи и пробива. Даже има поверие, че рано сутрин и през почивните дни стените са по-меки и по-лесно се пробиват.

Всичко това, освен неудобство за съседите (за нас няма проблем, защото си го правим за себе си или сме на вилата по това време), води и до голяма финансова тежест, особено ако сме взели кредит, за да си ремонтираме жилището. Шампион в тази категория е един съсед, който всяка година сменя плочките в банята, защото на жена му вече не ѝ харесват тези от миналата година. Пръв подгласник е човек от съседния вход, който си направи водопад в хола.

За хората, които си мислят, че ремонтите повишават цената на жилището, ще кажа, че купувачи (най-вероятно) ще са хора като нас, които няма да оценят стила и вижданията ни за интериора, а ще махнат всичко и ще си го направят по техен вкус.

Разбира се, не всички подобрения са пасив. Ако те ще ни накарат да се чувстваме по-добре, ще увеличат нашата продуктивност (ако работим вкъщи, както е при мен), ще ни е по-комфортно и ще ни успокояват след напрегнатия ден, ще има някаква полза от тях. Как ще разберем дали е инвестиция или разход – като си зададем въпроса защо правим ремонта. Ако отговорът е „за да е по-красиво, когато ни идват гости“ си е чист пасив, съжалявам.

3 .Книги

Много хора си мислят, че парите за книги винаги са добра инвестиция. Всъщност, не е точно така. Чрез тях ние получаваме информация по дадена тема и тя може да е стойностна или не. Сега почти всеки може да издаде електронна или хартиена книга и изборът става много по-голям и по-труден. Проблемът не са дори парите (повечето книги са между 10 и 20 лева), а времето, което отделяме, за да ги прочетем – то е много по-ценно. Потребителските оценки и препоръки помагат донякъде, но и те са доста субективни.

Също така, дори да сме избрали качествено и полезно четиво, дали прилагаме на 100% нещата, които сме научили от него. Ако има статистика по този въпрос, ще се окаже, че 8 от 10 човека (по мои наблюдения) не прилагат на практика нещата, които са прочели. И аз бях така в началото – измервах стойността, която получавам от броя на прочетените книги, броя на страниците (така ги разделях на „леки“ и „тежки“), популярността им сред приятелите ми и дали авторът е известен. Още нещо – „давах шанс“ на безполезните книги, като ги четях до край с надеждата, че ще се превърнат от разход в инвестиция.

Сега, продължавам да чета по 4-5 книги на месец, но ги избирам много по-внимателно и ако не ми хареса след първите 40-50 страници, я оставям. Освен това, си набелязвам между 3 и 5 полезни неща от всяко произведение, които да приложа в живота и бизнеса си. Чета и художествена литература от време на време, като тя стимулира въображението ми и намирам креативни начини за решаване на много казуси.

4. Пътувания

Според един приятел, най-безсмисленото нещо на света са пътуванията и това си е чист пасив. Той предпочита да си направи поредния ремонт вкъщи или да си купи по-нова кола (или нещо за нея), отколкото да направи пътуване до някаква по-близка или далечна дестинация. Всъщност, ако искаме само да си направим селфи за спомен до Айфеловата кула или до хотел в Дубай, с което да дразним колегите и познатите ни, това си е пасив и съм съгласен с мнението на моя приятел.

Пътуванията до непознати места разширяват нашия мироглед. Ние имаме съвсем малко време на тази земя, за да предадем нататък нашия принос за развитието ѝ, както и да видим всичко, което са направили хората преди нас. Когато гледаме филм за Венеция, например, не може да усетим цялото ѝ величие, не може да се разходим по тесните улички, или да се возим на гондола. Някой ден виртуалната реалност може и да стане факт, но сега единствения начин да се докоснем до красивите и непознати кътчета, е да ги посетим. Когато се връщам от такова място, се чувствам зареден, а да не говорим колко много нови идеи имам. Общуването с хора от други националности също ни обогатява и превръща пътуванията ни в истински актив.

5. Гледане на телевизия

Най-новият хит в социалните мрежи е „Аз нямам телевизор, значи съм умен“ (заедно с „Аз съм веган, значи се храня здравословно“). Все още не е правено изследване на връзката между интелигентността и притежанието на телевизор вкъщи, но почитателите на тази теория изтъкват, че има конспирация да се държат хората глупави, че предаванията са пълни само с лоши новини, че има скрит „25-ти кадър“, че телевизията зомбира хората и т.н.

Всъщност, това е просто канал за предаване на информация. Все едно да кажеш, че да четеш книги е глупаво, или е безсмислено да се ровиш в интернет. Както във всички начини за пренос на информация, така и в телевизията има некачествени и не особено полезни неща. Защо един добър филм да е по-малко ценен от една книга? Защо едни интересни дебати да са по-малко стойностни от статия в някой сайт? Не зависи ли от нас как точно ще използваме различните източници на информация и как ще отсяваме качествените неща от некачествените? А и винаги ли четем качествена книга, вместо да гледаме глупаво предаване по телевизията?

Моето време е ценно и аз не го губя с лека ръка. Въпреки това, имам телевизор вкъщи и селектирам внимателно филмите и предаванията, които гледам. Разбира се, има и моменти, когато искам да си почивам и си пускам телевизора за „фон“. Това време не е инвестиция, но пък човек има нужда и от такива моменти, нали?

Има ли други неща, освен описаните, които може да са и активи, и пасиви?

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ