6 начина да изкарваме повече пари на работното си място

6 начина да изкарваме повече пари на работното си място

6 начина да изкарваме повече пари на работното си място

За последните 16 години съм бил и от двете страни на „барикадата“ – като служител съм се борил за по-високо възнаграждение, а като мениджър и предприемач съм решавал как да разпределя бюджета за заплати и бонуси. В тази статия ще ви споделя 6 начина как може да изкарваме повече пари от нашата работа, но и ви предупреждавам, че някои от тях са много крайни и няма да се харесат на всеки.

  1. Да сме добри служители

Очевидно е, но най-добрият начин да получаваме по-висока заплата и бонуси на работното си място, е да си вършим качествено работата, за която сме наети. При сегашния пазар на труда и липса на служители в почти всички сектори на икономиката, е сравнително лесно да си намерим работа и възнаграждението ни да расте.

Ще перифразирам една знаменита реплика на Джон Ф. Кенеди - „Не питайте какво работодателят ви може да направи за вас, а питайте какво вие можете да направите за вашия работодател“. Заплата не се получава за стоене по 8 часа на ден в офиса, а за създаване на стойност, която фирмата продава на своите клиенти. Също така, ние не получаваме пари за нашия опит, умения, дипломи и сертификати (за тях са ни избрали), а за реалната работа, която вършим. Нека не го забравяме.

Може да започнем с нещо малко – да идваме навреме на работа, да не си пилеем времето в социалните мрежи или в споделяне на клюки с колеги, да спазваме вътрешните правила в компанията и други подобни. Ще започнем да взимаме западни заплати, когато започнем да работим като западняци. Мисля, че това е ясно на всички.

  1. Да направим собствено проучване

Ние работим средно по над 70,000 часа през нашия живот и дори малко увеличение на заплащането ни на час ще се отрази сериозно на месечното ни възнаграждение и на финансовото ни положение. За да стане това, трябва да знаем нашата стойност на пазара на труда. Целта на всеки работодател е да намалява разходите си, включително и за заплати, и той доброволно няма да дойде да ни предложи повече пари. Трябва да си ги поискаме, но колко точно?

За начало е добре да направим проучване във фирмата, в която работим. Дори размера на заплатите да са тайна, винаги може да се намери информация в интернет или от колеги. След това, може да разширим търсенето и да видим какви са възнагражденията в други компании от същия сектор за подобни позиции. Някои от тях ги обявяват в сайтовете за търсене на работа, а вече има и няколко български сайта, които могат да ни дадат сравнително точна информация за заплатите по градове, сфери и дори компании.

  1. Да поискаме увеличение на заплатата

Това също изглежда очевидно, но само малък процент от служителите у нас го правят. На мен също ми е било трудно да отида при шефа ми и да си поискам по-високо възнаграждение. Причината беше по-скоро психологическа. Възпитавали са ме да не изпъквам, да се трудя и ако се справям добре, все някой ще го забележи и ще ме възнагради. През 21 век това не върши работа. За да ти се даде, трябва да си поискаш.

Разговорите за повишение на заплата са деликатни и сложни. Някой път има ограничения в бюджета, а друг път това не зависи от прекия ни ръководител. За да получим повече пари, трябва да се подготвим добре. Аргументи като „Изтеглих кредит“, „Купих си жилище“, „Инфлацията се покачва“, „Тук съм от 3 години и заплатата не ми е мръднала“ и „Разходите ми се увеличиха“ няма да минат при шефа.

Факти и доказателства за нашата работа са нещата, които могат да доведат до повишение. Аз така подхождах в подобни ситуации. Правех един голям списък какво съм свършил през последната година и какви резултати съм постигнал. Имах си и различни варианти за преговорите. Например, ако искам 10% увеличение, но шефът ми е склонен само на 5%, съгласявам се с това, но при условие, че другата година има още 5% нагоре, ако постигна Х резултати.

  1. Да работим извънредно

Казах ви, че ще има и крайни начини, но съм длъжен да ги включа в този материал, защото вършат работа. При такава липса на хора, малко работодатели ще откажат на свой служител, който иска да заработи малко пари отгоре. Разбирам, че почивката и свободното време са ценни за всеки, но е имало случаи, при които съм предпочитал да работя извънредно.

При един от работодателите ми, поисках за известен период от време да започвам работа в 8.00 часа (вместо в 9.00) и да си тръгвам в 19.00 часа, а не час по-рано. Така избягвах трафика, намалих стреса от крайните срокове (защото имах време да си свърша работата качествено) и изкарах малко пари. Разбира се, ако сме тарикати на дребно и в извънредните часове не правим нищо, работодателят ни рано или късно ще го разбере и последствията няма да са добри за нас.

  1. Допълнителни придобивки

Много често, когато попитам клиенти на индивидуалните ми консултации дали имат някаква здравна застраховка или застраховка Живот, ми казват, че работодателят им предлагал, но те не са се възползвали. По същия начин стоят нещата и с много други допълнителни придобивки, които може да получим като служители. Да, те не винаги са в пари или ще се ползват след време, но могат да намалят разходите ни и така да увеличат разполагаемия ни доход.

Когато работех на трудов договор, поне веднъж в годината отивах в отдел „Човешки ресурси“ и питах дали има някакви допълнителни придобивки и дали могат да се купят някои от продуктите на компанията с намаление. Няма да повярвате колко такива възможности има. Разбира се, най-облагодетелствани са служителите на IT компании, които получават и бонуси като СПА уикенди, ваучери за масажи, полет с балон и много други.

  1. Да сменим работа

За съжаление, не винаги нашите усилия се отплащат подобаващо при настоящия ни работодател. Случва се, дори да изпълним всички предишни 5 точки, да не получим повишение или допълнителни средства. Това е неприятно, но не е краят на света. При минимална безработица, много компании търсят качествени служители с опит и умения. Разбира се, не препоръчвам да си сменяме работата заради 50 лева по-висока заплата на друго място (имал съм и такива колеги), а да преценим трезво ситуацията и ако не получаваме нужното уважение и заплащане на сегашното място, да потърсим ново предизвикателство на друго място.

Знам, че много хора ги ужасява само мисълта, че трябва да минават всичко отначало – търсене на работа, интервюта, нови колеги, ново място и задачи, изпитателен срок и те често се отказват. Успокоява ги мисълта, че „навсякъде е еднакво“. Само че не е така. Има огромна разлика между компаниите от един сектор, дори с подобна дейност. Нека не изпускаме златни възможности заради страх от промяна. Ние прекарваме по-голямата част от деня на работа и не е все едно дали отиваме сутрин с усмивка или с ужас.

Това бяха 6 начина да изкарваме повече пари от настоящата ни работа. Разбира се, това е само едната страна на уравнението. Ако използваме допълнителните средства за дребни удоволствия, накрая на месеца ще ни остава същата сума, дори по-малка. Истината е в едновременното увеличение на доходите и оптимизиране на разходите. Само така може да постигнем финансов успех. В противен случай ще се въртим с години в омагьосаната въртележка от заплата до заплата, докато не я заменим с „от пенсия до пенсия“, и така до края на живота ни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ