Какъв е българският национален интерес?

Какъв е българският национален интерес?

Какъв е българският национален интерес?

Проводниците на тезата за “неутралитет” във войната в Украйна като “български национален интерес” е група от български партии, които имплицитно - без изрично да казват - го намират за тъждествен с руския национален интерес. Те са и тези, които най-често говорят за “български национален интерес”, където “български” е антитеза на “европейски” и “НАТО”. Всички те, с едно изключение, призовават за независимост и напускане на ЕС и НАТО. Също така, всички тези партии са опората на ветото, което България е наложила върху преговорите на Северна Македония върху членството й в ЕС. А заливането на ефира с техните позиции създава или налага по путинска технология впечатлението за 80% поддръжка на това вето от българския народ.

Но как да дефинираме българския национален интерес? 

За целта нека разгледаме понятието “национален интерес”. Интерес на общността винаги е съществувал, но до модерните времена той винаги е произтичал от религията и етиката. Едва в епохата на Ренесанса, възниква школата на “реализма”, която се води от конкретния интерес на държавата, а не от религия, традиции и идеали. Примерно, кардинал Ришельо във Франция е водил политика в подкрепа на протестантската църква, въпреки че Франция е била католическа с цел отслабване влиянието на Римокатолическата църква и Папата в Рим и на централноевропейската австрийска империя. 

В противовес на школата на реализма, след Първата световна война се създава “Обществото на народите” на принципа на идеала за колективна сигурност, който обаче се проваля, заради икономическите интереси на колониалните империи, довели до създаването на фашистки държави в Германия и Италия. И защото не се ограничава правото на всеки член да влиза във война с други членове. 

Едва с присъединяването на САЩ към тази идея след Втората световна война се създава ООН и Световната търговска организация (преди ГАТТ), а САЩ се явяват гарант на свободната търговия с поддържането на открити морета. Така вече колективната сигурност се базира на реализма, като всяка държава получава правото да се развива свободно, а ООН е гарант на нейния суверинитет. Тази концепция работи обаче - както се вижда днес - само когато нарушител на мира не е ядрена сила, член на Съвета за сигурност на ООН.

Изолационизмът, който е залегнал в концепцията за “неутралитет”  като “български национален интерес” е базиран на идеала (и школата на идеализма) за Сан Стефанска България. В нея няма съвременни реалности, няма международна сигурност, няма перспективи. България на три морета е самодостатъчна да брани своя интерес. Това е всъщност руския “данайски подарък” към България, чрез който те купуват българската вечна благодарност - с идеята да контролират тази Сан Стефанска България. Но този български идеализъм и наивизъм, базиран на история от 19 век, продължава и днес като мейнстрийм послания за “български национален интерес”.

А автентичният български национален интерес е преди всичко да бъдем част от колективната сигурност и интегрирани в световното стопанство. Само така и единствено така България може да просъществува като демокрация, да развива своята икономика и повишава стандарта на живот на своите граждани.

Автор: Енгений Кънев, специално за "Мениджър Нюз

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ