Руско издание: Има много общи черти между атентата в Архангелск и масовото убийство в Керч

Руско издание: Има много общи черти между атентата в Архангелск и масовото убийство в Керч

Руският електронен в. "Взгляд" намира "голям брой общи черти" между вчерашния "терористичен акт в Архангелск", където тинейджър се взриви в местния клон на ФСС (Федералната служба за сигурност), и масовото убийство в град Керч на Кримския полуостров, където друг ученик уби по-рано този месец 20 души с пушка и експлозиви, предава БТА.

Експлозията в Архангелск предизвика не по-малък отзвук в обществото от престъпления с повече жертви и заради обекта на атаката, и заради личността на извършителя, отбелязва онлайн изданието.

По неофициални данни 17-годишният атентатор самоубиец предварително съобщил в интернет чат за подготвяния терористичен акт, но никой не му повярвал.

Загиналият обаче симпатизирал на левите анархисти, използвал в социалните мрежи името и снимката на руския нихилист от 19-и век Сергей Нечаев. Според руски медии проявявал и силен интерес към дейността на германската ляворадикална групировка Фракция "Червена армия", извършвала убийства и обири, отвличала самолети, взривявала държавни обекти.

Също като 18-годишния убиец от Керч Владислав Росляков 17-годишният анархист от Архангелск Михаил Злобицки прекарвал много време в интернет. Единият събирал данни за нападения в американските училища, другият - за радикали анархокомунисти от минали времена.

И двамата обаче били самотни, с проблеми в семействата и на практика без приятели. Затова руската държава трябва да реагира - но не само и не толкова със забрани, засягащи оръжията и интернет, изтъква изданието.

"Най-важното, а и най-трудното е да научим психолозите по училища и вузове да откриват подобни младежи, които не могат да си намерят място в света" и в крайна сметка вършат самоубийствени престъпления, пише "Взгляд".

Униженията, училищният тормоз, бойкотите, насочени срещу "по-различни" съученици, може да бъдат смъртоносно опасни, предупреждава руският електронен вестник.

"Всички трябва да се учим да слушаме и да чуваме другите хора. Това е по-трудно, но по-действащо, по-ефективно и по-полезно от поредната вълна безсмислени забрани, които все едно няма да се изпълняват", заключава "Взгляд"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ