Силен старт на годината за борсите по света

Силен старт на годината за борсите по света

Силен старт на годината за борсите по света

Първата седмица на търговия през новата година премина под знака на оптимизма за борсовия растеж. Водещите индекси по света отчетоха добри печалби, водени от технологичния сектор в САЩ и индустриалните компании в Европа.

Икономическите новини разочароваха в края на миналата седмица, когато данните за щатската икономика не показаха достатъчно нови работни места спрямо прогнозите и секторът на услугите не се разраства с очакваните темпове. Реакцията на пазара, обаче, не беше негативна и щатските индекси завършиха с печалби за деня. Това показва оптимизма на инвеститорите, независимо че централните банкери продължават да акцентират върху три повишения на лихвените проценти в САЩ.

Европейските индекси също се покачиха с по 3-4% през седмицата. Акциите на Volkswagen станаха най-добре представящата се позиция сред водещите книжа в Германия и достигнаха едногодишен връх, благодарение на новините за възстановяването на продажбите и очакваното първо място по доставки на автомобили в света през миналата година.

Търсенето на европейски автомобили на пазарите в ЕС и САЩ расте въпреки покачването на еврото. Техните финансови резултати също се подобрява, като акциите им са значително по-евтини от средното за пазара.

Другият позитивен тренд е използването на нови технологии и постепенното навлизане на електрическото задвижване и автономното управление. Това постепенно ще промени отношението на пазара към сектора и ще доведе до бързо нарастване на цените на акциите на автомобилните компании. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ