Трите стъпки на Бил Гейтс за справяне с коронавируса

Трите стъпки на Бил Гейтс за справяне с коронавируса

Трите стъпки на Бил Гейтс за справяне с коронавируса

В последната една седмица САЩ бързо се превърна в новия епицентър на заразата от COVID-19 със своите близо 200 хиляди заболели и над 4000 починали.

Съоснователят на Microsoft, Бил Гейтс, сподели за „Уошингтън Поуст“ трите стъпки, които смята, че трябва да предприеме страната, а и останалите държави по света, за да се избави от пандемията от коронавируса възможно най-бързо.

Споделяме с вас откъс от текста на филантропа. Заглавията в текста са на „Мениджър Нюз“.

Няма съмнение, че САЩ пропуснаха възможността да се подготвят за новия коронавирус. Но прозорецът за вземане на важни решения все още не се е затворил. Изборите, които ние и нашите лидери правим сега, ще имат огромно въздействие върху спада на заразените, времето, за което икономиката ще остане спряла, и това колко американци ще трябва да погребат любимите си хора заради COVID-19.

Покрай работата си за Фондация Гейтс говорих с експерти и лидери от Вашингтон и страната. Така ми стана ясно, че трябва да предприемем три важти стъпки.

1.) Общонационално извънредно положение

Първо, имаме нужда от общонационален подход за затваряне на всичко. Въпреки предупрежденията от здравните експерти, някои щати и квартали не са затворили напълно. На някои места плажовете още са отворени, на други – ресторантите все още сервират храна.

Това е рецепта за катастрофа! Хората могат да пътуват свободно между щатите, вирусът – също. Лидерите на страната трябва да са ясни – затварянето значи затваряне. Докато броят на случаите в Америка не започне да намалява – което ще отнеме 10 или повече седмици – никой не може да продължи бизнеса си по обичайния начин или да е спокоен. Всяко объркване само ще увеличи икономическия крах и ще доведе до повече жертви.

2.) Тестове

Второ, федералното правителство трябва да тества. Трябват повече тестове. Също така, трябва да обобщим резултатите по-бързо, за да знаем по-добре кога ще се върнем към нормалния начин на живот. Има добри примери, които могат да бъдат последвани: Ню Йорк наскоро разшири капацитета си до над 20 хил. теста на ден.

Прогрес има и в методите за ефективно тестване, като например разработения от Мрежата за коронавирусна оценка в Сиатъл, който позволява на пациентите да си вземат проба собственоръчно, без да излагат на риск здравни работници. Надявам се тази и други иновации в тестването да се увеличат из цялата страна.

Въпреки това, търсенето на тестове вероятно ще надвиши предлагането им за известно време. В резултат на това не знаем колко случая има или коя е следващата локация, към която вирусът е вероятно да се отправи. А заради многото проби, може да отнеме 7 дни да бъдат получени резултати, когато имаме нужда от тях в рамките на 24 часа.

Ето защо страната трябва да е с ясни приоритети кой да бъде тестван. Първи в списъка трябва да са хората на важни позиции като здравни работници и такива на първа линия, следвани от тези с ясно изразена симптоматика, които е много вероятно да се разболеят сериозно, и накрая – тези, които е вероятно да са били изложени на вируса.

Същото важи и за маските и респираторите. Да принудиш 50 губернатора да се конкурират за животоспасяваща апаратура и болниците да плащат прекомерно висока цена за нея само влошава нещата.

3.) Информирани решения

Накрая, имаме нужда от базиран на данни подход за разработка на ваксини и лекарства. Учените работят и в двете посоки. Много преди лекарството хидроксихлорохин (б.р. един от препаратите на хининова основа, прилаган в лечението на пациенти с коронавирус) да бъде одобрено за спешно лечение на COVID-19, хората започнаха да се запасяват с него, затруднявайки пациентите с лупус, които се нуждат от него, за да оцелеят.

За да сложим край на заболяването, ще имаме нужда от безопасна и ефективна ваксина. Ако направим всичко правилно, може да имаме такава след по-малко от 18 месеца – най-краткия период за разработка. Но създаването ѝ е само половината от тази битка. За да предпазим американците и хората по света, трябва да произведем милиарди дози. Можем да започнем да действаме отсега, като изградим обекти за производството им.

През 2015 година предупредих световните лидери в лекцията си за TED да се приготвят за пандемия по същия начин, по който се подготвят за война – като използват симулации, за да видят къде се пропуква системата. Както видяхме тази година, имаме още много път да извървим. Но все още вярвам, че ако вземем правилните решения на база науката, данните и опита на медицинските професионалисти, можем да спасим животи и да нормализираме страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ