Тръмп иска повторение на 2016-а в една много по-различна година

Тръмп иска повторение на 2016-а в една много по-различна година

Тръмп иска повторение на 2016-а в една много по-различна година

През лятото на 2016 г. Доналд Тръмп изоставаше в социологическите проучвания. Когато времето изтичаше, той смени ръководния екип на своята кампания, но не и непостоянното си поведение.

Четири години по-късно и насред друг летен спад Тръмп се надява, че подобна промяна в кампанията ще му помогне да тръгне по пътя към нова победа от изоставаща позиция през ноември, този път срещу демократа Джо Байдън.

Има обаче множество причини, поради които 2020 е много по-различна кампанийна година за Тръмп.

Основната от тях е положението на самия Тръмп. През 2016 г. Тръмп участваше в надпреварата като аутсайдер, като някой, който може да извърши реорганизация във Вашингтон и да внесе бизнесменска находчивост във федералното правителство. Сега той е ръководител на изпълнителната власт във Вашингтон във време на извънредни национални кризи и се сблъсква с изключително отрицателни оценки от американците за начина си на справяне с пандемията от Ковид-19 и отговора си на разглеждането на расовите проблеми в страната.

Според някои републиканци въпросът, на който е необходимо да се обърне внимание, не е как се управлява кампанията на Тръмп. Въпросът е самият Тръмп.

"Проблемът на тази кампания е, че президентът отблъсква толкова много хора, че обхватът на електората, който тя може да привлече, опасно става твърде малък за постигане на победа", каза републиканецът Брендан Бък, съветвал бившия председател на Камарата на представителите Пол Райън. "Докато това не се промени, доброто управление на кампанията ще бъде неефективно."

Наистина Тръмп често изглежда в дисонанс с повечето американци през последните месеци. Той едва не обяви победа над пандемията от коронавирус в момент, когато заразяванията започнаха рязко да се увеличават в нови огнища в страната, включително в щати като Флорида, Тексас и Аризона, където той се радва на силна подкрепа. Той прояви слаб конкретен интерес към реформа на полицията след смъртта на чернокожи американци и вместо това съсредоточава голяма част от енергията си върху защита на силното изтъкване на паметниците на Конфедерацията.

Президентът и съветниците на неговата кампания казват, че имат опит в това, борейки се срещу "силите на върхушката", които не отразяват обхвата на самопровъзгласеното от Тръмп "мълчаливо мнозинство" от поддръжници. Те многократно посочват социологическите проучвания от 2016 г., които показваха, че Тръмп е напът да загуби от своята съперничка - демократката Хилари Клинтън.

В частни разговори обаче предизборният щат на Тръмп и външни съветници признават, че положението на президента е доста тежко и няма признаци да се подобри. Кампанията е разтревожена за подкрепата й сред умерените републиканци и независимите, жените от предградията и по-възрастните бели избиратели - все групи, които могат да се чувстват удобно с Байдън, който беше един от най-ценстристките демократи в надпреварата през 2020 г.

Смяната в сряда на ръководителя на кампанията Брад Парскейл беше най-ясното признание на предизборния щаб, че усилията на Тръмп за преизбиране имат нужда от сериозна поправка.

Парскейл, чиято роля вече беше намалена, беше заменен от опитния републикански кадър Бил Степиън.

Някои републиканци приветстваха промяната, но казаха, че тя би имала смисъл само ако е сигнал за начало на една реформирана кампания.

"Пренастройките са важни в кампаниите, доколкото се възползваш максимално от новото начало", каза старши политическият стратег в Търговската камара на САЩ Скот Рийд. Той каза, че кампанията има нужда както от "ново и по-добро ниво на дисциплина в посланията, което включва администрацията на Белия дом", така и от сериозна стратегия за колебаещите се щати.

Първоначално се предполагаше, че предизборният апарат на Тръмп за 2020 г. ще бъде голямото предимство, което той не е имал преди четири години, когато тръгна да се бори за президент с малка група неопитни съветници. Той започна кампанията за своето преизбиране скоро след встъпването си в длъжност, като привлече по-опитни републикаци и натрупа внушителна банкова сметка за реклами и дейности на място.

Предполагаше се, че тези ресурси ще се използват за рекламиране на силната икономика, на която Тръмп планираше да разчита в своята кампания за изборите през ноември. Вместо това кампанията призовава избирателите да останат верни на Тръмп при икономическия спад, който съпътства пандемията. Кампанията също така силно държи на едва прикритата расова реторика, използвана от Тръмп след протестите в цялата страна заради полицейската жестокост към чернокожите американци, предупреждавайки за опасност от насилие в градовете с голямо малцинствено население.

Кампанията също така се стреми да предприеме внушителна атака срещу Байдън, който е познат на много американци след осемте си години като вицепрезидент и е по-харесван от Клинтън.

След като месеци наред се опитваше да представи Байдън като "заспал" и преминал най-добрата си възраст, Тръмп е призоваван от съветниците си да предприеме две основни атаки: да обвини Байдън, че е мек към Китай и да обрисува бившия вицепрезидент като марионетка на либералните демократи въпреки по-умерената му репутация.

Отслабеното положение на Тръмп наистина се посреща с радост от демократите, които разглеждат в частност подхода му към пандемията като аргумент в подкрепа на техните твърдения, че са "предупреждавали за това", имайки предвид един президент, който те отдавна настояват, че не е на необходимото ниво, за да заема поста в Овалния кабинет. Мнозина в партията обаче казват, че все още са уплашени от разстройващата победа на Тръмп преди четири години и внимават да не приемат твърде оптимистично сегашното политическо състояние.

При малкото на брой значими предизборни прояви тази година заради ограниченията заради пандемията, предизборният щаб на Байдън е напълно наясно, че трите диспута тази есен вероятно ще имат извънредно голяма важност.

А подкрепящият Байдън суперкомитет за политическо действие "Приоритети за САЩ" прогнозира тази седмица, че ако подкрепата за Байдън сред белите избиратели от работническата класа спадне с едноцифрено число или ако има леко понижение на избирателната активност сред избирателите от малцинствата през ноември, това може отново да наклони везните в надпреварата в полза на президента.

"Макар данните определено да са окуражаващи за демократите, ние не сме приключили и все още имаме да вършим още работа, за да запазим, да съхраним завоеванията, които сме постигнали", каза председателят на "Приоритети за САЩ" Гай Сесил.

Кое е единственото неразбираемо нещо, което дава увереност на демократите? Вероятността, че самият Тръмп няма да се промени, дори ако шахматните фигури около него го направят.

"Като наблюдавам неговото поведение, стигам до заключението, че той прилича на човек, който отказва да пита за посоките", каза председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Джули Пейс от Асошиейтед прес / БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ